PROMJENA VREMENA Opasni i za mnoge izazovni uvjeti narednih dana

Cvjetnica će još biti razmjerno topla, ali i promjenjiva, uz povremenu mjestimičnu kišu, na Jadranu lokalno praćenu i grmljavinom. Potkraj dana jačat će bura, a u višem gorju moguća je i susnježica i snijeg, koji će povremeno padati i u ponedjeljak.

Državni hidrometeorološki zavod za sutra je zbog jake i olujne bure oglasio crveni, najopasniji stupanj meteoalarma za gotovo čitavu obalu Jadrana, izuzev zapadne Istre. Najjači udari vjetra bit će između 65 i 175 km/h!

Dodatno pojačan osjet hladnoće na Jadranu

- U novome tjednu na Jadranu stabilnije, ali vjetrovitije i osjetno hladnije. Puhat će jaka i olujna bura, posebice u ponedjeljak mjestimice i s orkanskim udarima pa će osjet hladnoće biti dodatno pojačan. Bit će osjetno hladnije, od utorka ponegdje s jutarnjim "minusima" pa će biti potrebna zaštita bilja, prognozira dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.

Mjestimične kiše, lokalno i grmljavine bit će i na zapadu zemlje. Sunčana razdoblja pak češća i dulja na sjevernome Jadranu uz popodnevnu temperaturu oko 17 °C. Jutarnja pak od 8 do 10 °C, u gorju između 2 i 4 °C, po kotlinama uz mjestimičnu maglu. Popodne će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak, a na moru jugo i južni vjetar okretati na buru koja će navečer jačati.

Bura će navečer zapuhati i u Dalmaciji, a prije nje jugozapadnjak i jugo uz uglavnom umjereno valovito more. Bit će djelomice sunčano, danju ugodno toplo, ali nestabilno uz pljuskove, lokalno i grmljavinu.

Podjednake vremenske prilike i na jugu Hrvatske - izmjenjivat će se sunčana i oblačnija razdoblja, lokalno će biti pljuskova, a veći dio dana puhat će umjereno jugo pa će temperatura porasti do 17 °C."

I.B.