PROMJENA VREMENA Na Jadranu slijedi olujno jugo s obilnom kišom!

Topla nedjelja, a nažalost usred siječnja ne čeka nas ništa hladniji tjedan ispred nas. Dapače, bit će čak i toplije, ali i nestabilnije, uz sve nepovoljnije biometeorološke prilike, te uz povremenu mjestimičnu kišu na Jadranu i područjima uz njega.

Izražena oborinska epizoda dolazi u ponedjeljak - uglavnom će padati kiša, na Jadranu i uz njega ponegdje i obilna, lokalno praćena grmljavinom, a probleme će stvarati i jako jugo te južni vjetar.

Na sjevernome Jadranu će pak jačati jugo i južni vjetar, pa će more prema kraju dana biti sve valovitije. Najviša temperatura zraka u gorju od 8 do 10 °C, a na moru između 13 i 15 °C.

Podjednaka temperatura zraka i u Dalmaciji, gdje će nedjelja proteći uz promjenjivo vrijeme te mjestimičnu kišu. Jačat će jugo, tlak postupno padati, pa će i biometeorološke prilike biti sve nepovoljnije.

I na jugu Hrvatske nestabilno, bit će sunčanih razdoblja, ali uz promjenjivu naoblaku i mjestimičnu kišu. Zapuhat će umjereno jugo, prema kraju dana ponegdje već i jako, te će i dalje temperatura zraka biti iznad prosjeka - najviša od 14 do 16 °C."

Početkom tjedna oborine, ponegdje i obilnije

"Ponedjeljak na Jadranu oblačan i kišovit, ponegdje uz obilniju oborinu, lokalno i grmljavinu, a probleme će stvarati i povremeno jako jugo i oštro koje će navečer slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. U utorak postupno razvedravanje sa sjevera, pa je malo kiše još moguće samo na jugu. Najviše sunčanog vremena bit će u srijedu.

Srijeda će i na kopnu biti najsunčanija uz najhladnije, ponegdje moguće i maglovito jutro. Početak tjedna pak oblačan s čestom kišom koja će u višem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. U utorak prestanak oborina i i djelomično razvedravanje, a uz sjeverozapadnjak danju će biti svježije - prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ.

I.B.