PROMJENA VREMENA Bura i snijeg nošen burom na sjevernom, jugo i tramontana na južnom Jadranu

Poslijepodne se očekuje jače naoblačenje s kišom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku.

Sredinom dana, naime, sa sjeverozapada postupno jače naoblačenje s čestom kišom, lokalno i obilnom, koja će uz pad temperature u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg.

Snijega može biti i ponegdje u nizinama na zapadu zemlje te uz obalu sjevernog Jadrana, nošenog burom.

Puhat će umjeren i mjestimice jak jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, a sredinom dana će na kopnu okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, dok će na sjevernom Jadranu zapuhati jaka bura s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura zraka će većinom iznositi od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva, popodne u sjevernim predjelima hladnije.

Narančasto upozorenje za Velebitski kanal

Danas u Velebitskom kanalu puše jako jugo u okretanju na jaku i vrlo jaku buru. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u sklopu Meteoalarma narančasto upozorenje danas zbog bure za Velebitski kanal.

Upozorenje za pomorce

Samo ponegdje udari juga i jugozapadnog vjetra oko 35 čvorova, a poslijepodne prvo na sjevernom Jadranu, potom postupno i južnije, udari bure i tramontane u jačanju na 35-60, kratkotrajno i do 70 čvorova. More ponegdje 5, na otvorenom južnog i srednjeg Jadrana od sredine noći i 6. Mjestimice nevere prvo na sjevernom Jadranu.

Vremenska prognoza za Jadran za prvih 12 sati

Jugo i jugozapadni vjetar 12-24 čvora prvo će na sjevernom Jadranu, prema večeri postupno i južnije, okrenuti na buru i tramontanu 22-32, mjestimice i do 38 čvorova. More 3-4, kasno poslijepodne će na sjevernom dijelu, a navečer južnije, jačati na 4-5. Vidljivost 10-20 km. Jači porast naoblake, mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom prvo na sjevernom Jadranu gdje je prema kraju dana uz obalu moguće i malo snijega.

Vremenska prognoza za sljedećih 12 sati

Jaka do olujna bura i tramontana slabjeti će na sjevernom Jadranu. More ponegdje jače valovito, na otvorenom i uzburkano, dok će se na sjevernom Jadranu postupno smirivati na umjereno valovito. Oblačno s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, a razvedravanje se očekuje na sjevernom, prijepodne i na dijelu srednjeg Jadrana.

D.G.