PROMETNI SEKTOR U SEZONI Ceste i pomorstvo snažno rastu

OPATIJA – U dosadašnjem tijeku uspješne turističke sezone, prometni je sektor odigrao vrlo važnu ulogu, pri čemu su rezultati ostvareni u cestovnom i pomorskom putničkom prijevozu praktički na razini iz rekordne, 2019. godine, dok se zračni promet oporavlja sporije, što pred nas stavlja velik izazov – kako vratiti putnike u zračne luke i na avionske linije, istaknuo je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i članova vlade s predstavnicima turističkog sektora i gospodarstvenicima održanog u opatijskom Hotelu Ambasador, piše Novi list.

Butković je u prvi plan stavio rezultate ostvarene u cestovnom prometu s obzirom na to da je većina ovogodišnjih turista u Hrvatsku doputovala osobnim vozilima, što se vidi i po broju vozila na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta, koji je u prvih sedam mjeseci ove godine gotovo dosegao promet iz 2019. godine. Od siječnja do kraja srpnja tako je autocestama prošlo gotovo 29,6 milijuna vozila, pri čemu je naplaćeno gotovo milijardu i 491 milijun kuna cestarina, bez uključenog PDV-a. U istom razdoblju 2019. godine promet vozila i naplaćena cestarina bili su gotovo deset posto veći, no u srpnju i kolovozu premašeni su rezultati iz godine prije pandemije COVID-19.

– Prometni sektor je, uz turizam, bio pandemijom najteže pogođeni sektor. U ovoj vrlo uspješnoj turističkoj sezoni vidimo da je cestovni dio, posebno promet autocestama, u srpnju i na početku kolovoza čak i premašio promet iz 2019. godine za oko jedan posto, pri čemu u ukupnom rezultatu valja uzeti u obzir da su na proljeće u većini europskih zemalja još bile na snazi stroge epidemiološke mjere.

U pomorskom prijevozu putnika i vozila, najveći brodar Jadrolinija ostvarila je osamdeset posto prometa u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, a brojevi u srcu sezone rastu.

– Na kraju srpnja i u kolovozu taj je postotak još bolji, tako da očekujemo i bolje rezultate ukupno, do kraja godine. Za brodare koji se bave povremenim prijevozom i turističkom plovidbom ove smo godine osigurali pedeset milijuna kuna poticaja, a dobra je vijest da je i kod njih sezona krenula u boljem smjeru, rekao je Butković, istaknuvši i dobre rezultate ACI-jevih nautičkih marina koji su gotovo na razini iz 2019. godine.

Zadovoljstvo u HAC-u, ACI-ju i Jadroliniji

Boris Huzjan, predsjednik uprave HAC-a ovogodišnje je rezultate ocijenio jako dobrima.

– Kumulativno, do 8. kolovoza imali smo više od 32 milijuna vozila i naplatili milijardu i 550 milijuna kuna cestarina. Očekujemo da ćemo ove godine dostići promet iz dosad najbolje, 2019. godine, rekao je.

U ACI-ju je ove je godine promet praktički na razini godina prije pandemije.

– Srpanj je na razini od 91 posto u odnosu na 2019., a u kolovozu očekujemo barem jednake, ako ne i bolje rezultate. Kod vlasničkih brodova smo na razini 2019. godine, ali je pandemija imala utjecaja na čarter brodove, pa je njih nešto manje, rekao je Kristijan Pavić, predsjednik uprave ACI-ja.

Jadrolinija je u sezoni, prema riječima predsjednika uprave Davida Sopte, došla na razine iz 2019. godine.

– Srpanj je bio na praktički jednakim brojevima kao prije pandemije. Početak kolovoza vrlo je blizu 2019., a vjerujemo da će tako i nastaviti. U svibnju i lipnju još se osjećao utjecaj trećeg vala pandemije pa su brojevi bili nešto slabiji, ali ukupno smo sad na 85 prometa iz 2019. Ako sezona i posezona potraju, mogli bismo doći i na 90 posto prometa od prije dvije godine, rekao je Sopta za Novi list.

Marinko Glavan

PROČITAJTE JOŠ:

KRCATI BRODOVI ZA OTOKE Jadrolinija na putu da stigne rekordnu 2019. godinu