Prometna akcija u Puli: "Vežite se sigurnosnim pojasom i ne koristite mobitel!"

Prometna policija će u srijedu u Puli provesti pojačani nadzor nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu Postaja prometne policije Pula-Pola će u srijedu, 20. ožujka 2024. od 7 do 12.30 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje''.

Naime, nadzorom vozila i sudionika u prometu težište je kažnjiva događanja smanjiti na najmanju moguću mjeru. Pojačane aktivnosti usmjeravaju se pritom na suzbijanje tzv. četiri ubojice u prometu, od kojih je nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje prepoznato kao značajan distraktor u prometu. Korištenje mobitela za slanje poruka, pregledavanje interneta ili razgovor tijekom vožnje odvlači pažnju vozača od ceste, što značajno povećava rizik od nesreća.

- Ističemo kako je prema istraživanjima reakcija vozača koji koristi mobitel uporabom ruku usporenija za 2.5 sekunde. Vozilo za to vrijeme pri brzini od 50 km/h prijeđe gotovo 35 metara, dok vozač koji vozi brzinom od 100 km/h u istom vremenskom intervalu može prijeći čak 70 metara. Ove brojke jasno ukazuju koliko je vozačima važno osigurati potpunu koncentraciju na vožnju kako bi se smanjila mogućnost nesreća. Sigurnost sudionika u prometu treba biti prioritet, a nekorištenje mobitela tijekom vožnje može spasiti živote.

Nadalje, ističemo kako pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja pri sudjelovanju u prometnim nesrećama, stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom - poručili su iz policije.

I.N.