Proljeće, dobro nam došlo!

Proljeće nam je stiglo u 4 sata i 6 minuta u srijedu 20. ožujka ujutro, potvrdili su iz Zagrebačke zvjezdarnice. I objasnili da astronomi početkom proljeća nazivaju trenutak u kojem sunce prijeđe s južne na sjevernu polutku, pojednostavljeno rečeno. Od toga dana, broj sunčanih/svijetlih minuta u jednom danu na sjevernoj polutki raste, a na južnoj pada.

Učili smo u školi da proljeće počinje 21. ožujka. Još jedna školska lekcija kaže da proljeće počinje na proljetni ekvinocij, kada su dan i noć jednako dugi.

A to može biti 19., 20 ili 21. ožujka. Astronomski je proljeće zadnji put počelo 21. ožujka 2007. godine i astronomi su izračunali da će ponovno početi na taj dan tek 2101. godine, prenosi Radio Rijeka.

Meteorolozi i astronomi različito promatraju početke godišnjih doba. Meteorolozi, koji proučavaju meteorološke prilike, kažu da proljeće u našim krajevima traje od 1. ožujka do 1. lipnja. Zapravo, meteorološki tri u prosjeku najtoplija mjeseca su ljeto, tri prosječno najhladnija zima, a proljeće i ljeto su po tri mjeseca između.

A.N.