Projektom ARGOS, šibenski Centar za marikulturu opremljen vrijednom opremom za proizvodnju algi

ŠIBENIK - Na globalnoj razini, zbog klimatskih promjena, onečišćenja mora i nestanka ribljih vrsta, svjesni smo da je akvakultura dobra zamjena za konvencionalni ribolov, te da su proizvodi marikulture sve cjenjeniji kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Marikultura je definirana kao strateški sektor Šibensko-kninske županije u Planu razvoja za razdoblje do 2027. godine te je također usklađena s Nacionalnom strategijom 2030. i relevantnim europskim strategijama.

Sudjelovanjem u provedbi strateškog projekta ARGOS željeli smo pridonijeti jačanju kapaciteta uzgajivača školjaka, ojačati i proširiti njihova znanja, vještine i kompetencije te ih osposobiti za korištenje vrlo napredne opreme.

Željeli smo povezati naše uzgajivače s relevantnim dionicima na nacionalnoj razini, ali i sa dionicima iz susjednih zemalja koji imaju pozitivna iskustva u sektoru kako bismo stvorili mrežu dionika koja radi na širenju znanja, iskustava i dobrih praksi.

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije sudjelovanjem u projektu ARGOS prvenstveno je ostvarila vrijedne kontakte sa hrvatskim ali i iznimno važne kontakte sa talijanskim partnerima što će svakako doprinijeti razvoju sektora akvakulture na našem području.

Putem projekta nabavili smo važnu laboratorijsku opremu, te smo sudjelovali u pilot aktivnosti nabavljanja specijalizirane opreme: bioreaktora za uzgoj algi, sustava za recirkurlaciju i filtraciju, te podvodnog robota koji će biti veoma važan dodatak budućem centru za marikulturu čiju gradnju i opremanje županijska ustanova Alutech upravo završava.

Također, anketiranjem uzgajivača školjaka dobivene su vrijedne povratne informacije od budućih korisnika centra koje su također poslužile kao podloga za izradu dokumenta „Izvješće o prikupljanju alternativnih podataka uzgoja dagnji u estuariju Krke“.

Zajedno sa partnerima Zadarskom županijom izradili smo priručnike dobre prakse za ribare i uzgajivače školjaka za koje će se koristiti sve studije i ostali dokumenti izrađeni u sklopu ARGOSA, te bismo tako sve zaključke trebali imati na jednom mjestu.

Inače, projekt ARGOS je započeo 1. travnja 2020. a traje do 30.06.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 5.725.155,00 EUR dok je iznos sufinanciranja iz EU fondova 4.866.381,75 EUR, odnosno 85%., od čega je budžet Razvojne agencije 308.700,00 EUR-a sa vlastitim sufinanciranjem u iznosu od 46.305,00 EUR.

Razvojna agencija je partner na projektu kao predstavnik Šibensko-kninske županije, a nositelj projekta je regija Friuli Venezia Giulia (Italija).

Ostali partneri su: Italija - regija Veneto, regija Emilia Romagna, regija Marche, regija Molise, regija Puglia; Hrvatska - Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Zadarska županija, RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanska županija, zatim znanstveno-istraživačke institucije: Institut za biološke resurse i morske biotehnologije (IRBIM) u Anconi i Institut za ocenografiju i ribarstvo (IZOR) u Splitu, uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede i šumarstva obiju zemalja.

Projekt je fianciran iz Programa Interreg Italija – Hrvatska 2014 - 2020 te je definiran kao strateški projekt.

Sponzorirani sadržaj