Projekti s Raba i Lošinja u konkurenciji za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma

RIJEKA – Dva kulturno-turistička projekta iz Primorsko-goranske županije: Rab Archaeological (T)races – muzej na otvorenom, te Loger Nerezinac – plovidbeni interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja – ušli su u finale izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma – Destination of Sustainable Cultural Tourism, Europske mreže kulturnog turizma (European Cultural Turism Network – ECTN).

Projekt Rab Archaeological (T)races objedinjuje kulturnu i prirodnu baštinu Raba kroz aktivno upoznavanje ruralnih predjela ovog otoka. Kroz projekt je oživljeno 30-ak arheoloških i drugih lokaliteta na Rabu, a nekad zapuštena i nepoznata kulturna baština, skrivena u naizgled netaknutim krajolicima, sada je povezana pješačkim i biciklističkim stazama. To je na Rab privuklo ciljanu skupinu turista što je ojačalo outdoor turizam i produljilo turističku sezonu i izvan ljetnog šušura.

Foto: PGZ

Drugi projekt koji je u konkurenciji za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma je Loger Nerezinac – vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje, koji je od 2010. godine upisan na listu zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.

Plovi na jedra i na motor te na suvremen, zanimljiv i interaktivan način prikazuje i interpretira dugu i bogatu pomorsku tradiciju Lošinja. Multimedijalni postav u potpalublju prikazuje život na brodu putem pet karakterističnih tematskih cjelina: posada, hrana, tereti, pomorske rute te gradnja i održavanje broda.

Foto: Velimir Bešić

Loger je obnovljen putem prekograničnog projekta CRO-SLO Mala barka 2 s Primorsko-goranskom županijom kao vodećim partnerom.

Iz Hrvatske su u finalu ECTN-a Awards 2021. još dva projekta: Muzej čokolade Zagreb te Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo.

ECTN je jedina paneuropska mreža kulturnog turizma. U sklopu programa ECTN Awards, ove godine nagradu Destinacija održivog kulturnog turizma dodjeljuje u šest kategorija. Svečanost dodjele bit će održana u Grčkoj, u Ateni, 21. listopada, tijekom 14. ECTN-ove Konferencije europskog kulturnog turizma.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Lošinjski loger Nerezinac na prvoj plovidbi van Hrvatske, uplovio u luku Piran