Projektant Titanika ostao je na brodu do kraja i s njime potonuo

SVIJET - Thomas Andrews zalagao se za postavljanje većeg broja čamaca za spašavanje te za dizajn s dvostrukom oplatom. Rođen je na današnji dan, a sa 39 godina krenuo je na sudbonosno putovanje.

Thomas Andrews, inženjer koji je projektirao Titanic, rođen je 7. veljače 1873. Rodio se u Irskoj, no smatrao se Britancem jer je pripadao obitelji protestantskih doseljenika u Irsku iz Velike Britanije.

Od mladosti je radio kao inžinjer brodogradnje u poznatom brodograđevnom poduzeću u Belfastu, Harland and Wolff, kojega je suvlasnik i direktor bio njegov ujak. Njih su dvojica dizajnirali Titanic i njegove sestrinske brodove Olympic i Britannic.

U trenutku porinuća Titanica 1911. imao je 38 godina. Uskoro je krenuo na putovanje koje se pokazalo sudbonosnim.

Nakon što je Titanic udario u ledenjak i počeo se puniti vodom, Andrews je, svjestan nadolazeće katastrofe, obilazio palube i poticao putnike na brži izlazak. Ostao je na brodu do kraja i s njime potonuo.

Za vrijeme projektiranja zalagao se za postavljanje većeg broja čamaca za spašavanje te za dizajn s dvostrukom oplatom i stoga ga se načelno ne smatra odgovornim za katastrofu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO U blizini olupine Titanika otkriveno do sad nezabilježeno otkriće!
Olupina Titanika nalazi se u dva dijela na dnu Sjevernog Atlantskog oceana, polako propadajući gotovo 4,000 metara ispod morske površine, ali tamo izgleda nije sama. Sonari su prije otprilike 26 godina otkrili da u ovom podvodnom području ima mnogo više od onoga što se prije mislilo. Pilot podmorni…
Unatoč upozorenju “Ledeni brijeg, ravno naprijed!” Titanik je bio osuđen na propast | | Morski HR
Višestruke pogreške kao i pogrešne procjene dovele su do potonuća ‘nepotopivog’ RMS Titanika prije 110 godina, samo nekoliko dana nakon njegovog prvog putovanja preko Atlantika. Samo tri dan