PROJEKT TUKAN Poljski znanstvenici razvijaju podmorsko vozilo za traženje mina i eksploziva

Novo podmorsko, poluautonomno vozilo za pretragu i prepoznavanje morskih mina i opasnih objekata, kodnog naziva TUKAN, gradit će se na Tehnološkom sveučilištu u poljskom Gdanjsku. Tamošnji Nacionalni centar za istraživanje i razvoj dodijelio je Fakultetu strojarstva i brodske tehnologije bespovratna sredstva u tu svrhu u iznosu od preko 1,7 milijuna eura.

Iznos će biti dodijeljen za izradu prototipa bespilotnog podmorskog vozila čija je zadaća protuminska obrana, a posebno za prepoznavanje i identifikaciju objekata sličnih minama.

– Zahvaljujući odobrenim sredstvima, zaposlenici laboratorija moći će nastaviti istraživanja u području podmorskih sustava i razviti vozilo s potpuno novim mogućnostima od postojećih, uključujući i sustave koji su već u upotrebi u mornarici – kazala je konstruktorica u Deep Sea Technology Laboratory, mr. sc. ing. Natalia Jasiewicz.

Projekt se odnosi na proces otkrivanja, klasifikacije i identifikacije morskih mina i improviziranih eksploziva korištenjem daljinski i automatski upravljanih podmorskih vozila. Izviđačko vozilo bit će prilagođeno za lansiranje s površinskih platformi s posadom i površinskih bespilotnih platformi kojima se daljinski upravlja.

Vozilo za pretragu podvodnih mina TUKAN – Foto: Sveučilište Gdansk

Istraživački radovi tiču ​​se povećanja operativnih sposobnosti vozila opremanjem specijaliziranim senzorima i softverom, osiguravanjem detekcije i klasifikacije minski sličnih objekata, proširenjem dometa, otpornošću na mehanička opterećenja, osiguravanjem visokog stupnja automatizacije upravljanja kretanjem i procesa klasifikacije vozila.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Programa inteligentnog razvoja. Za završetak projekta trebat će tri godine.

D.G.