PROJEKT OTARNOS Održana prva od tri radionice o maritimnoj baštini

Udruga Društvo istraživača mora 20000 milja održala je u subotu prvu od ukupno tri edukacije o maritimnoj baštini područja Tri mora. Edukacija se održala na turističkom brodu “JUG” iz Starigrada, a dio je projekta OTARNOS.

Izletnici su tijekom plovidbe dobili detaljne informacije o tradicionalnim djelatnostima i ribarskoj povijesti Jadranskog, Novigradskog i Karinskog mora. A plovilo se od Starigrada kroz Novsko ždrilo do Novigradskog mora, odakle su kanjonom Zrmanje stigli do Obrovca. Na povratku su posjetili pitoreskni Novigrad – pravo malo ribarsko „misto.

Foto: Društvo istraživača mora 20000 milja
Foto: Društvo istraživača mora 20000 milja

Posjetiteljima i posadi broda podijeljene su edukativne brošure, koje govore o posebnostima Tri mora.

Projekt je prijavljen na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne – maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture, a sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 361.134,28 kuna, a sufinanciran je sa 85% sredstvava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR), dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna RH.

Projekt se provodi u javno – civilnom partnerstvu s Općinom Novigrad i Srednjom školom Obrovac.

K.B.