PROJEKT JOINT SECAP Akcijski plan održivog razvoja i klimatskih promjena za otok Brač

SUPETAR – Splitsko-dalmatinska županija u sklopu realizacije prekograničnog projekta Joint_SECAP, organizira radionice “Predstavljanje SECAP-a za područje otoka Brača, primjera dobre prakse i mogućnosti za provedbu mjera prilagodbe” koje će se održati 10. i 11. lipnja 2021. godine u Supetru na Braču, u konferencijskoj dvorani “Velaris” BluesunHolidayVillageVelaris.

Na radionicama će se predstavnicima jedinica lokalne uprave i samouprave s područja otoka Brača, a riječ je o jednom gradu (Supetar) i sedam općina (Bol, Milna, Sutivan, Postira, Selca, Pučišća i Nerežišća) biti uručen “Zajednički akcijski plan energetski održivog razvoja i klimatskih promjena za otok Brač” koji je kao strateški razvojni dokument prošao postupak javnog savjetovanja. Također, sudionici skupa će se upoznati s Klimatskom analizom za Splitsko-dalmatinsku županiju i posebno za otok Brač s projekcijom do 2050. godine koju je izradio Državni hidrometeorološki zavod u suradnji s vanjskim ekspertima. Svi ovi dokumenti izrađeni su s ciljem postizanja što skorije i što veće energetske neovisnosti otoka Brača i cijele SDŽ te predstavljaju temeljne dokumente na osnovi kojih će jedinice lokalne uprave i samouprave moći konkurirati za sredstva iz Europskih fondova, a ujedno su primjenjivi i na druge hrvatske otoke.

Uz to, na skupu će biti govora o izradi Energetskog akcijskog plana SDŽ kroz projekt PROSPECT2030, o planu razvoja otoka i Nacionalnom planu otpornosti i oporavka te o mogućnostima financiranja mjera iz EU fondova u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Održat će se prezentacija AdriAdapt online platforme za prilagodbu općina, gradova i županija na klimatske promjene (ADRIADAPT – PAPRAC) te će biti govora o iskustvima u izradi Plana prilagodbe na klimatske promjene – Changewe care, primjeni modernih tehnologija u javnoj rasvjeti kao odgovor na svjetlosno onečišćenje, o mogućnostima iskorištenja plave energije (BLUE DEAL) kao i mogućnostima financiranja obnovljivih izvora energije kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora.

Joint_SECAP projekt provodi se u okviru prekograničnog programa INTERRET V-A Italija – Hrvatska i u partnerstvu s talijanskim Sveučilištem Camerino (University ofCamerino). Cilj ovog projekta, vrijednog 2.094.857,50 eura je poboljšati praćenje klimatskih promjena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, adaptacija efektima, prevencija i minimiziranje negativnih učinaka te korištenje potencijalnih prednosti i mogućnosti pozitivnih učinaka klimatskih promjena uz implementaciju unaprijed definiranih strateških mjera. Implementacijom projekta, povećat će se znanja i kapaciteti lokalnih vlasti o prilagođavanju klimatskim promjenama, kako bi im se omogućilo da lakše integriraju mjere klimatskih prilagodbi u postojeće energetske planove i usvoje nad-općinski pristup rješavanja navedene problematike.

Uz to, projekt ima za cilj i podizanje svijesti građana o rizicima i odgovarajućim mjerama vezanima uz klimatske promjene, mjerenje podataka i izradu izvještaja o procjeni rizika vezanih uz klimatske promjene na određenom teritoriju te daljnjim mjerama koje se moraju poduzeti u budućnosti. Izradit će se i web platforma s bazom podataka i slobodnom distribucijom informacija o mjerljivim podacima i mjerama dostupnima na kojoj će biti predstavljene koristi vezane uz okoliš i geografskih prikaz zahvaćenih područja te će uz njenu pomoć biti omogućeno bolje daljnje planiranje procesa ulaganja i razvoja regija po europskim standardima. Projektne aktivnosti rezultirale su izradom zajedničkog akcijskog plana (SECAP) za otok Brač.

U projektu sudjeluje osam partnera iz Italije i Hrvatske.

D.G.