PROJEKT EKO LIŽNJAN 2021. Mladi Hrvati iz svijeta uče o svojoj domovini

Općina Ližnjan i Hrvatska matica iseljenika zajedno surađuju na projektu Eco Heritage Task Force koji se od 9. do 21. srpnja odvija u tom istarskom gradiću, a njegov je cilj očuvanje prirodne i kulturne baštine.

kako prenosi portal Regional Express, mladi hrvatskih korijena kroz upoznavanje i povezivanje s domovinom svojih predaka uče i doprinose ekološkoj obnovi i očuvanju hrvatske prirodne i kulturne baštine kroz različite volonterske aktivnosti u suradnji s lokalnom zajednicom kao domaćinima.

U okviru istog projekta planira se realizirati i Eko Ližnjan 2021. tijekom kojega će polaznici volonterski prikupljati otpad u priobalju na području Općine Ližnjan, u uvalama Kala, Vela i Mala draga, Rudine, Karigadur, Punta Uljeva i Lakošaše.

Osim volonterskih poslova, sudionici projekta u popodnevnim satima imaju radionice učenja hrvatskog jezika, medijsku radionicu, radionice na temu utjecaja otpada na morske organizme, radionoce izrade ekoloških suvenira, kreativne radionice, te upoznavanje s hrvatskom kulturom, zajednička druženja i izlete.

Polaznici će za prijevoz koristiti bicikle kojima se smanjuje zagađivanje i doprinosi se promoviranju zaštite okoliša i zdravog načina života.

Učenjem i upoznavanjem baštine polaznicima se direktno promovira i popularizira ribolovna tradicija i potiče interes uz očuvanje biljnih i životnijskih staništa kroz eduaktivne aktivnosti i konkretne aktivnosti uklanjanja otpada na terenu, naglašavaju organizatori projekta.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

LIŽNJAN Sedam zanimljivosti o ovom čarobnom istarskom kutku