Projekt CGO Lučino razdolje ide dalje – Uskoro objava izvođača radova

Gotovo da ne postoji projekt vezan uz gospodarenje otpadom, a da u nekom trenutku nije izazvao određenu kritiku javnosti. Već neko vrijeme lome se koplja oko lokacije na kojoj bi trebao biti izgrađen Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije, a koji bi prema mišljenju ekoloških udruga ugrozio ekosustav Malostonskog kanala.

Najviše polemike izazvala je bojazan da bi procesi iz CGO-a mogli štetno utjecati na podzemne vode te na uzgoj školjaka u Malostonskom kanalu zbog čega je županijska oporba tražila novo trasiranje, ali i novu lokaciju za izgradnju CGO-a.

Sumnje oko županijskog CGO-a dodatno su se rasplamsale nakon što je ponovljen natječaj za odabir izvođača radova na izgradnji Centra. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji tvrde da su bili primorani učiniti taj korak zbog nerealno visokih cijena ponuđača u odnosu na procijenjeni trošak projekta.

Iako su stručnjaci procijenili da bi projekt trebao stajati oko 260 milijuna kuna, na prvom natječaju ponude su sezale i do pola milijarde kuna, čime se potvrdila ona popularna izreka da otpad nije smeće već prilika za masnu zaradu. Nekima je to nekim čudom uspjelo (primjer Zagreba), a kod nekih je to zasad ostalo samo na pokušajima.

Jučer je stoga održan sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na kojem je dogovoreno kako će ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokriti razliku sredstava za izgradnju CGO-a Lučino razdolje u odnosu na prvobitnu procjenu iz Studije izvodljivosti.

Projekt se nastavlja na istom mjestu na kojem je i zamišljen. Premda su i u drugoj javnoj nabavi cijene i dalje više od procijenjenih, najniža ponuda ipak je za 167 milijuna kuna manja od najniže ponude iz prvog postupka.

Natječaj je u međuvremenu zatvoren, ponude su u postupku procjene, a uskoro bi trebao biti poznat i izvođač radova na županijskom CGO-u.

J.K.