Projekcija filma o Ivanu Vitiću, poznatom šibenskom arhitektu i potomku brodarske obitelji

Vitić je rođen na današnji dan 1917. godine, a večeras će se u Kući umjetnosti Arsen prikazati dokumentarac "Vitić pleše"!

Film je nastajao tijekom petnaestak godina i prati obnovu  Vitićeva antologijskog djela – nebodera u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Dva desetljeća duga borba stanara i suvlasnika stanova za obnovu tzv. šarenog nebodera prikazana je kroz arhivske snimke te svjedočanstva bivših i sadašnjih stanara Vitićeve zgrade, arhitekata i aktivista, a dramatična bitka odraz je šireg društveno-političkog konteksta koji uključuje kako nepoštivanje prava na stanovanje, tako i sustavno zanemarivanje, pa čak i uništavanje socijalističke arhitekture i urbanističkog nasljeđa. Tako jedna zagrebačka zgrada postaje ogledalo kolektivne društvene erozije vrijednosti i zajedništva, navodi ŠibenikIN.

Film se dakle večeras prikazuje baš na 107. obljetnicu Vitićeva rođenja pa ako imate vremena i zanima vas njegov rad, svakako se pridružite projekciji u čast jednog od stvaratelja hrvatske poslijeratne moderne!

J.T.