Proizvodnja nafte na najnižoj razini od lipnja 2021.

U srpnju je uslijedio najveći mjesečni pad globalne proizvodnje nafte do 2020.

Argusova anketa, sada već treća neovisna, pokazala je da je proizvodnja nafte zemalja OPEC-a pala čak i više od ranijih procjena. Proizvodnja je u srpnju pala je za više od milijun bpd jer su Rusija i Saudijska Arabija pojačale svoje napore da ograniče proizvodnju.

Argusovo istraživanje samo je jedno od mnogih, a svako istraživanje izgleda sve optimističnije.

Istraživanje Reutersa 31. srpnja pokazalo je da je proizvodnja OPEC-a pala za 840.000 bpd u odnosu na razine iz lipnja, uglavnom od strane Saudijske Arabije, za koju je istraživanje pokazalo da je smanjila proizvodnju za 860.000 bpd u odnosu na razine iz lipnja. Reuters je procijenio da je proizvodnja OPEC-a u srpnju iznosila 27,34 milijuna bpd.

Bloombergove procjene, objavljene ranije ovog tjedna, upućuju na to da je OPEC-ova proizvodnja sirove nafte pala za 900 000 bl u srpnju – što je najveći mjesečni pad od 2020. godine kada se grupa trudila smanjiti proizvodnju u jeku opadanja potražnje zahvaljujući karanteni zbog covida. Prema istraživanju Bloomberga, proizvodnja OPEC-a u srpnju je u prosjeku iznosila 27,79 milijuna bpd, a Saudijska Arabija je smanjila najviše, a slijede je Nigerija i Libija, prenosi Energetika.

Od prvotnih procjena o smanjenju proizvodnje od 840 000 bpd na 900 000 bpd, a sada na više od 1 milijun bpd u rezovima, istraživanja za OPEC-ova srpanjska smanjenja proizvodnje sve su optimističnija. Istraživanje Argusa pokazalo je da je proizvodnja Saudijske Arabije u srpnju pala za 970 000 bpd u odnosu na razine iz lipnja, čime je proizvodnja OPEC+ dosegla 35,7 milijuna bpd — najnižu razinu od lipnja 2021.

Zajednički ministarski nadzorni odbor (JMMC) OPEC+ potvrdio je u petak trenutne razine proizvodnje nafte grupe i nije dao nikakvu preporuku za promjenu proizvodnje u ovom trenutku, uglavnom kao što se očekivalo, a Saudijska Arabija se složila dan prije produljenja njegova dobrovoljna proizvodnja od 1 milijun bpd smanjena je u rujnu, objavio je OilPrice.com.

I.B.