Proglašeni najuspješniji jedriličari istarskog kupa krstaša

PULA - Za kraj godine JK Delfin organizirao je Jedriličarsku noć u marini Pomer na kojoj su proglasili najuspješnije jedriličare i zahvalili se svima koji su doprinijeli uspješnoj regatnoj godini.

Istarska liga krstaša, Argonaut kup od 2015g. održava se na nivou Istre u organizaciji JK Delfin i klubova u Istri i Kvarneru te podršci gradova, općina i gospodarstva. Osnovni cilj organizacije Argonaut kupa je poticati suradnje na nivou Istre i održavati kulturu regatavanja na krstašima tijekom cijele godine.

U 2023 g. u Argonaut kupu bodovalo se 11 regata krstaša koje su se održavale od 3.mj. do 11.mj. na nivou Istre i Kvarnera u organizaciji 6 partnerskih klubova i podršci 9 gradova i općina te brojnih poduzetnika. Preko 120 različitih brodova je sudjelovalo na regatama kupa, a po pojedinačnoj regati u sportskom natjecanju sudjelovalo je od 150 do 350 natjecatelja djece i odraslih.  

- Ova godina je bila iznimno uspješna za 14 natjecateljskih timova koji su u svojim kategorijama osvojili 1.mj., u kupu, ali i za klub koji je uspješno, pokrenuo i organizirao 9 regatnih manifestacija, 3 Ćakule pod jedrima, poticao kulturno stvaralaštvo kroz manifestaciju Pula pod jedrima, organizirao Jedriličarsku noć i proglasio pobjednike Argonaut kupa.  Ponosni smo i na primljeno priznanje Ministarstva turizma i sporta za sportske i rekreativne aktivnosti kluba.

Regatavanje na krstašima je timski natjecateljski sport, sport generacijske i međugeneracijske sinergije, a često i ekstreman sport koji zahtjeva hrabrost, disciplinu i poniznost, poštivanje pravila, procjenu situacije i snaga (broda, posade i vremenskih prilika) i brzo donošenje odluka prvenstveno vodeći se prioritetom sigurnosti svoje posade i drugih natjecatelja, a potom plasmanom. Jedrenjem na krstašima razvija se zdravi sportski duh, duh zajedništva i međusobnog uvažavanja - izjavila je predsjednica JK Delfin Sanja Vale Čupić.

Regate i klubovi sudionici, organizatori:

FULL MOON SAILING Spectacle - noćni sprint Pula i dnevna navigacijska Pula - Cres - JK Delfin Pula i JK Reful Cres - 3.mj.

BRIONI KUP - JK Delfin i JK Brioni Fažana - 4.mj.

LA MULA DE PARENZO - JK Horizont Poreč - 5.mj. 

TKO PRIJE NA UNIJE - JK Delfin Pula - 5.mj.

TIVOLI MANDRAČ - JK DElfin Pula i SRD Tivoli Mandrač - 6.mj.

LIŽNJANKA - JK Delfin - 7.mj.

REGATA BARBANSKE RIVIJERE i TRGET KUP - JK DElfin i JK Rudar Raša - 7.mj.

ISTRA POD JEDRIMA - JK Delfin, JK Horizont Poreč - 9.mj.

MEMORIJAL KAP. MARKA MARINOVIĆA - JK Delfin - 10.mj.

ARENA KUP - JK Delfin - 11.mj.    

Najmasovnija regata krstaša na sjevernom Jadranu koja se odvijala po pravilima HJS / World Sailing Rules je bila 2. FULL MOON SAILING SPECTACLE koji je brojao 93 broda u svom 2. izdanju održavanja. Druga najmasovnija regata na sjevernom Jadranu koja se odvijala po pravilima HJS i World Sailing Rules je 19. BRIONI KUP sa 71 brodom i treća sa najviše najviše natjecatelja je bila 19. ARENA KUP sa 70 brodova

Prema Pravilniku Argonaut kupa u 2023 g. svi koji su odvozili 5 regata kvalificirali su se za plasman Argonaut kupa. Regate su se za kup bodovale po ORC, međunarodnom premjeru i OPEN premjeru - dužini broda, svrstavajući se prema unaprijed određenim pravilima u kategoriju RACING i CRUISING. Dodatno su se valorizirali i Doublehanded timovi.

Rezultati Argonaut kupa:

ORC

1. NEVERA , Archambault M34 sa skiperom Marino Višković - CRO

2. IKIGAI, Bavaria Match Race 35 sa skipericom Sanja Vale Čupić - CRO

3. EXTRA LARGE, First 36 sa skiperom Oleg Tognon - CRO

OPEN CRUISING

1.mj. LA RECESSION, skiper Damjan Miklavc - Grupa 1 - JK Delfin Pula

1.mj. GRGA , skiper Zvonimir Grgić - Grupa 3 - JK Uljanik Pula

1.mj. EXTRA LARGE, skiper Oleg Tognon - Grupa 4 - JK Delfin Pula

1.mj. BURI, skiper Robert Šarić - Grupa 5 - JK Delfin Pula

1.mj.  djele AINOS, Tone Gorup i OBSESSION, Valter Lončarić - Grupa 6 - JK Delfin Pula

OPEN RACING

1.mj. ORCA, Davor Zanini - Grupa 2 - JK Vega Pula - CRO

1.mj.  FLY 5, Ferdo Matulja - Grupa 3 - JK Reful Cres - CRO

1.mj. NEVERA, Marino Višković - Grupa 4 - JK Delfin Pula - CRO

1.mj. JAMMIN', Vladimir Živič - Grupa 5 - JK Delfin Pula - SLO

1.mj. LA TIDA, Davor Mošnja - Grupa 6 - Jk Delfin Pula - CRO

1.mj. VIVA 2, Ivan Babić - Grupa 7 - Jk Delfin Pula - CRO

DVOJAC

1.mj. IKIGAI, Sanja Vale Čupić i Bernard Čupić - CRO (7 regata odvozili su kao dvojac i 4 regate kao posada)

2.mj.  TRMA, Kristjan Benedik i Blaž Konečnik - SLO ( odvozili su 6 regata kao dvojac)

- Još jedna uspješna regatna godina je iza nas. Veselimo se 2024. Prva regata je FULL MOON SAILING SPECTACLE koji počinje za 3 mjeseca,  a održati ćemo ga datuma 21.-24.03.2024.  Vesele blagdane želimo svima te obilje zdravlja, ljubavi i veselja. Posebna hvala od srca medijima koji šire vijesti o ligi krstaša i regatama kojima promičemo sport i rekreaciju na vodi i razvijamo kulturu življenja uz more s punim jedrima - poručili su iz Jedriličarskog kluba Delfin.

D.G.