Proglašen Međunarodni dan žena u pomorstvu

Međunarodna pomorska organizacija UN-a (IMO) proglasilo je 18. svibnja Međunarodnim danom žena u pomorstvu.

Vijeće IMO-a odlučilo je proglasiti dan obilježavanja ovog značajnog datuma kako bi se „proslavilo žene u pomorskoj industriji, promicalo zadržavanje i trajno zapošljavanje žena u pomorskom sektoru, podizanje profila žena u pomorstvu, postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje svih žena i djevojaka, te potpora radu na rješavanju trenutne neravnoteže spolova u pomorstvu”, stoji u priopćenju IMO-a. Ova odluka bi također trebala pomoći u promicanju IMO-ovog programa Žene u pomorstvu .

Prijedlog za uspostavljanje Međunarodnog dana žena u pomorstvu prvi put se mogao čuti na IMO-ovom Odboru za tehničku suradnju (TCC) u rujnu 2021.. Prijedlog je dobio široku podršku TCC-a u prosljeđivanju prijedloga Vijeću.

Nakon što ga Skupština IMO-a usvoji u prosincu, Međunarodni dan žena u pomorstvu obilježavat će se svake godine na datum 18. svibnja.

Žene predstavljaju samo 1,2 % radne snage u pomorstvu

– Pozdravljam usvajanje ovog prijedloga od strane Vijeća. Ne samo da podupirem napore u postizanju SDG-a 5 o ravnopravnosti spolova, već je ovo savršen nastavak rezolucije i poziva Skupštine IMO-a da se postigne okruženje bez prepreka za žene, tako da sve žene mogu sudjelovati u potpunosti, sigurno i bez smetnji u aktivnostima pomorske zajednice, uključujući pomorstvo i brodogradnju – rekao je glavni tajnik IMO-a Kitack Lim.

Prema BIMCO/ICS Izvješću o radnoj snazi ​​pomoraca za 2021. godinu, žene danas predstavljaju samo 1,2% globalne radne snage pomoraca. Isto izvješće procjenjuje da 24.059 žena služe kao pomorkinje, što predstavlja pozitivan trend u ravnoteži spolova, jer se radi o povećanju od 45,8% u odnosu na izvješće iz 2015. godine.

I.B.