Produljen rok za zbrinjavanje pasa sa Žarkovice

DUBROVNIK - Sanitat Dubrovnik d.o.o. zaprimio je novo Rješenje Veterinarske inspekcije kojim je za dodatnih 45 dana produljen rok za zbrinjavanje pasa iz neodobrenog skloništa za smještaj životinja na Žarkovici, a koje obavlja djelatnost bez rješenja Ministarstva poljoprivrede.

Pse je potrebno zbrinuti isključivo putem odobrenog skloništa za životinje pa je novo Rješenje doneseno uvažavajući objektivni razlog jer odobrena skloništa u Hrvatskoj nemaju dovoljno kapaciteta za žurni prihvat pasa, odnosno za njihovo premještanje u roku koji je određen prethodnim Rješenjem Državnog inspektorata, stoji u obrazloženju dubrovačke gradske uprave.

Projekt Adopt Žarkovica trenutačno je fokusiran na suradnju s inozemnim udrugama i organizacijama koje skrbe o nezbrinutim životinjama, a u čemu je od presudne uloge pomoć koju pruža međunarodna organizacija Network for Animals, zahvaljujući kojoj su ostvareni kontakti diljem Europe.

Akciji Udomi sa Žarkovice mogu pomoći svi, i to volontiranjem ili osiguranjem privremenog smještaja, udomljavanjem ili jednostavno oglašavanjem pasa.

Foto: Udomljeni pas Igi/ Adopt-Zarkovica.eu

Mnoga skloništa i udruge pomogle su u hitnom izmještanju pasa, prvenstveno životno ugroženih i starih pasa. Dosad su u provjerena skloništa te u trajne i privremene smještaje, zbrinuto 174 psa, od kojih je njih 45 pronašlo trajni smještaj. Uz hrvatske, o psima sa Žarkovice skrbe i udruge u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Poljskoj i Sloveniji. Ova faza zahtjeva preciznu logistiku te samo planiranje traje nešto duže. Procedure udomljenja i prelaska granice jako su zahtjevne, a transport provode samo licencirani prijevoznici sa svim potrebnim dozvolama.

Skloništa koja preuzimaju pse Žarkovice pružaju psima veterinarsku skrb i pripremaju ih za udomljavanje. Trenutačno je na Žarkovici još 110 pasa. Na projektu "Adopt Žarkovica Dogs" angažirane su dvije gradske djelatnice kao i povremeni djelatnici komunalnih društava, a do završetka udomljavanja svih pasa planira se angažman dodatnih osoba. Organizirano je odvoženje deset kamiona glomaznog otpada, osigurani su paviljoni gdje se provodi obrada pasa i priprema za transport, a putem društva Sanitat osigurana je veterinarska skrb, lijekovi, povodci, brnjice, transportni boksovi i materijali za izradu privremenih boksova za odvajanje pasa.

Podsjetimo, akcija zbrinjavanja pasa iz neregistriranog objekta na Žarkovici traje više o dva mjeseca. Inspekcijskim nadzorom obavljenim krajem svibnja ove godine naloženo je da se svi psi hitno izmjeste jer uvjeti na Žarkovici nisu adekvatni za njihov smještaj, a veliki broj pasa bio je bolestan ili ozlijeđen. Projekt su pod pokroviteljstvom grada Dubrovnika i društva Sanitat Dubrovnik žurno pokrenule Udruga Pobjede, sklonište Prijatelji iz Čakovca i udruga Prijatelji životinja.

Detaljne informacije o tome kako se uključiti u akciju i udomiti psa možete pronaći na ovom LINKU.

K.B.