Problemi u cestovnom prometu zbog bure, na snazi upozorenje za pomorce

Zbog olujne bure u Podvelebitskom kanalu na snazi je crveni meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda i upozorenje za pomorce. Udari bure 35-45, od sredine dana na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana i do 60, u Velebitskom kanalu do 70 čvorova. Od navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana more ponegdje 5. Mjestimice mogući neverini.

Pomorski meteorološki centar Split DHMZ-a izvještava da se sa sjeverozapada prema Jadranu pruža anticiklonalni greben, a južnije se premješta ciklona.

U prognozi za Jadran u prvih 12 sati, očekuje se bura jačine 12-22, od sredine dana na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana u jačanju do 30, u Velebitskom kanalu do 35 čvorova. More 2-3, poslijepodne na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana ponegdje 4. Vidljivost 10-20 km. Promjenljivo oblačno, uglavnom na otvorenom moru južnog i dijela srednjeg Jadrana mjestimice kiša ili pljusak s grmljavinom, a na sjevernom Jadranu je poslijepodne moguć i snijeg nošen burom.

Vremenska prognoza za sljedećih 12 satiUmjerena do jaka, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana vrlo jaka, podno Velebita i olujna bura. More umjereno valovito do valovito, od navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana more ponegdje jače valovito. Promjenljivo oblačno, uglavnom na otvorenom moru južnog i dijela srednjeg Jadrana mjestimice kiša ili pljusak s grmljavinom, a na sjevernom Jadranu je moguć i snijeg nošen burom.

Stanje u prometu

Hrvatski autoklub upozorava da je zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga i lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp priikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).Zbog jakog vjetra na autocestama A1 između vijadukta Božići i tunela Svetoga Roka te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić vozi se uz ograničenje brzine.Zbog niskih temperatura moguća je poledica na cestama u unutrašnjosti, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Ponegdje ima i magle. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.Zasad nema problema u pomorskom prometu.D.G.