PROBLEM NEPOVEZANOSTI: “Našlo bi se rješenje za 10 otoka da Vladi nisu važniji mobiteli”

ŽIRJE – Porazni podatak o tome da trajekt zbog nevremena na Žirje i Kaprije nije pristao čak 40 puta u prethodnoj godini punukao je otočane na akciju, no zasad čini se, bez većeg uspjeha. Otok koji je 70-ih godina prošlog stoljeća brojao 400-tinjak stanovnika u 2018. je ušao s njih manje od sto i problemom koji bi mogao oduzeti i ovo malo voljnih da na Žirju opstanu.

Žirjanima je dozlogrdilo pa su krajem 2016. godine osnovali Savjet za revitalizaciju otoka koji je privukao i mnoge ugledne osobe podrijetlom sa Žirja, poput pijanista Maksima Mrvice ili i bivšeg košarkaša Željka Jerkova.

Nije se proslavio ni brzi brod koj je, tvrde mještani, više na remontu nego u plovidbi i u posljednjih deset dana nije plovio čak šest puta!

Rješenje mještani vide u izgradnji pristaništa u luci Koromašnja, čime bi u potpunosti riješili svoje probleme, no za to je potreban novac. Nije malo, trebat će pronaći 6 milijuna kuna.

– I pronašlo bi se za Žirje, Kaprije i još 10-ak takvih pristaništa da u Vladi nisu odlučili kupiti nove mobitele – kazao nam je ogorčeni Žirjanin koji je još jednom bio uskraćen na put do kopna kako bi podigao ionako malu mirovinu za preskup život na nedostupnom otoku.

D.G.