Problem čagljeva i divljih svinja rješavaju lovci s Pašmana - Jednom je tek 90!

Na otoku Pašmanu mnogo je ribara, ali i više od 60 lovaca iz devet otočkih mjesta. Problem s divljim svinjama su riješili, nemaju ni čagljeva koji stvaraju probleme na drugim otocima. Lovci s Pašmana dio su Lovačkog društva Neviđane.

Ždrelac, otok Pašman. Mjesto ribara, ali i lovaca. Pomislio bi čovjek - i brojnih lovačkih priča.

- Ima i lovačkih priča i ribarskih priča. Neke su dobre, važeće, a neke su malo iskrivljene - kaže za HRT Miroslav Sovulj.

Ovoga put na zbornom mjestu i terenu dvije momčadi. Posljednja je nedjelja lova na fazane, pogubna ovaj put samo za jednog.

- Pivac je htio poletjeti, nije imao sreće, naletio je na mene pa je tamo u grmlju. Pas ga je donio, i to je to. To i je gušt lova - tvrdi Renato Kučina.

- To je život - boravak u prirodi, poslije veliki ručak, druženje - zaključuje Sovulj.

Ante Šokota radio je kao pomorac, oplovio svijet dva puta. Ali nema do doma.

- Idem u ribolov i u lov na divljač - fazane, kunića, zeca i divlje svinje - kaže Šokota.

Ante ima 90 godina i svi kažu da ih upravo on drži na okupu. Dok su drugi u lovu, kućicu čuva Milan i priprema, kako oni kažu, obid. Peku, ražanj - ribu, meso.

- Malog vepra smo jedan put pekli, od 12 kilograma, jeli. Sve živo napravimo, a najviše nam se sviđa kad je kiša. Onda smo svi ovdje, niko ne ide u lov, družimo se - priča Milan Ivuša.

Lovačka kućica koju su sami izgradili, služi im i izvan sezone lova.

- Razloga uvijek imamo, za drva praviti, samo treba dobar razlog smisliti, odmah se svi skupe i napravi se marenda - kaže Zdravko Ivuša.

- A rakija nam je protiv korone. I svi su dobili koronu osim nas ovdje koji imamo bićerine i na svakon bićerinu svoje ime - tvrdi Ante Šokota.

I.B.