PRIPREME ZA TURISTIČKUSEZONU U PUNOM SU ZAMAHU: Traju tečajevi edukacije za spasioce na plažama

Policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske uključili su se, zajedno sa ostalim nadležnim službama, udrugama i institucijama, u tečajeve za osposobljavanje spasilaca na plažama i bazenima kroz aktivnosti preventivnog djelovanja.

Prvo u nizu predavanja upriličeno je na tečaju za spasioce koji je održan u ponedjeljak 31. svibnja na bazenima ”Kantrida” u Rijeci u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Na predavanju se govorilo o problemu prevencije kriminaliteta na kupalištima i plažama.

Predavanja je održao policijski službenik Dario Tonković koji je prisutne educirao o oblicima imovinskog kriminaliteta kakvi se najčešće susreću na kupalištima, o načinu počinjenja kaznenih djela krađa i kaznenih djela na štetu maloljetnika te kako reagirati u slučaju pronalaska sumnjivih predmeta.

Tijekom predavanja budući spasioci upoznati su s policijskim poslovima te važnosti partnerstva s policijom jer se u svom radu često susreću s različitim nezgodama, a preventivno djeluju na način da posjetitelje pravodobno obavještavaju i upozoravaju na potencijalno rizične radnje i aktivnosti.

Valja napomenuti da je biti spasilac zahtjevna i odgovorna dužnost pa pozornost u svakom trenutku mora biti na samom vrhuncu. Stoga su spasioci bitan dio sigurnosti građana na plažama i kupalištima, a ujedno i značajan partner policiji u prevenciji onih oblika kriminalnih radnji koje se na ovim mjestima bilježe tijekom turističke sezone, podsjećaju iz PU primorsko-goranske.

M.B