Priprema se velika akcija čišćenja splitskog podmorja

SPLIT – Klub podvodnih aktivnosti Delfin iz Splita te novoutemeljeni klub podvodnih aktivnosti Iglun iz Jesenica organiziraju ronilačku ekološku akciju čišćenja splitskog akvatorija “Split-Poljud 2022.”, kojom će se ujedno obilježiti i 50. obljetnica osnutka ronilačkog kluba Delfin.

Ekološka akcija obuhvatiti će cjelokupni akvatorij uvale Poljud, od sportske lučice SNRD Poljud, HVK Mornar, SRD Orada, SNRD Mornar, PVD Mornar,  SRU Marjan i HVK Gusar. Akcija je planirana za subotu, 26. ožujka u vremenu od 10 do 13 sati. U slučaju lošeg vremena, akcija se prebacuje na 2. travnja, prenosi portal Gorgonija.

Inače, područje koje će biti obuhvaćeno ovom velikom ekološkom akcijom je poznati podmorski arheološki lokalitet Poljud – Spinut antičke luke Asphalatosa, na kojem su pronađene ostaci antičke obale – drveni piloni, kameni blokovi i brojne amfore.

Arheološka istraživanja na ovom se području provode od 1975. godine, a za otkriće nalaza i neposrednu zaštitu lokaliteta zaslužni su ronioci amateri iz Podvodno istraživačkog kluba Mornar.

Na akciju čišćenja podmorja pozvani su svi koji to žele, a detaljne upute kome se javiti i prijaviti svoj dolazak možete pronaći OVDJE.

J.K.