PRIPAZITE NA OVO! Čim je stigao euro, krenula neopravdana poskupljenja i muljanja s računima - Plenković sazvao hitan sastanak!

"Kako ih nije sram?" - samo je jedna od poruka, pristigla u našu redakciju na ime onih ugostitelja i trgovaca koji su se dobro okoristili prijelaznim razdobljem promjene valute u kojem je moguće plaćati kunama i eurima.  

- Danas u jednom trgovačkom lancu, cijene u eurima i kunama - ka i prije obratno (u kunama i eurima), s jednom bitnom razlikom. Ako krenete u konačan obračun množenja sa 7,5345, dobijete to da je gotovo svaki yebeni proizvod - neopravdano skuplji!Dakle, lipo piše na vratima koliko je tečaj konverzije, lijepo piše koliko košta proizvod u kunama i koliko košta u eurima.

Sve lijepo i jasno piše, ALI, kad sam kreneš računat, onda ispada da je njihova konverzija zamišljena potpuno drugačije i ne odgovara gornjim brojkama. Slično sam primjetio i na jednoj benziskoj (za neke artikle - ne i za gorivo) - iskustvo je čovjeka iz Zagreba.

- Prekjučer makijato 12 kn što je manje od 1.60 eura. Danas isti taj makijato 1.80 eura (13.56kn). Ako se radi o poskupljenju, onda bi to trebalo i naglasiti, odnosno staviti cijenu i u kunama. Ako se radi o njihovoj računici koliko u eurima vrijedi 12 kuna, onda tu nešto debelo ne valja - kazuje jedan Šibenčanin.

- Otišla kupiti 2 kutije cigareta i dajem u gotovini 66 kn (1 kutija je inače 33 kn), kaže mi prodavačica da nije dovoljno. Ja u čudu... wtf.... Kada je bilo poskupljenje?! - kazuje nam čitateljica iz Splita.  

- A banka lipo mi 600 kn stavila mi 79,63 € to je 599,97 kn i tako na stotine tisuća racuna i eto dobiti - pokazuje nam jedna Šibenčanka i pojašnjava o kojoj se banci radi (ako inspekciju uopće bude zanimalo) - priča čitateljica iz Šibenika.

- Gledam starijeg čovjeka na kasi koji broji cente, a blagajnica strpljivo pojašnjava. Dugačak red i svi nervozni, no na kraju čovjek zakinut, a to tek doma shvati. Evo, mene su prevarili u današnjem šopingu za 4 kune. Ovom ludilu se mora stati u kraj! - kazuje nam čitatelj iz okolice Rijeke.

Nije samo nepoštena praksa, već kazneno djelo, hitna reakcija Plenkovića

Ovo sve nije samo nepoštena trgovačka praksa, već kazneno djelo, zato ljudi - prijavljujte i ne odlazite s kase dok vam za proizvod u kunama ne isporuče identičnu cijenu u eurima i centima.

Kako je premijer naveo u poruci objavljenoj na Twitteru, sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano za daljnje aktivnosti kako bi zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena.

"Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga. Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena.", poručio je premijer.

Na sastanku Plenkovića s ministrima te šefovima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata, dogovoreno je da ministar gospodarstva Davor Filipović pozove na sastanak predstavnike trgovačkih lanaca.

Iz medija se doznaje da će se sastanak održati hitno i odmah ujutro, te da država ovakvo ponašanje neće tolerirati.

J.G.