Princ William daje podršku karipskim nacijama, ukoliko odluče postati republike

Britanski princ William rekao je da podržava i poštuje svaku odluku karipskih nacija o svojoj budućnosti, budući da Belize, Bahami i Jamajka razmišljaju o prekidu svojih veza s britanskom monarhijom.

Na kraju turneje sa suprugom Kate koju su obilježili prosvjedi zbog naslijeđa Britanskog Carstva, William, unuk kraljice Elizabete, priznao je da se odnos između tri karipske države i krune mijenja, piše Reuters.

– Sljedeće godine, znam da se svi veselite proslavi 50 godina neovisnosti – vaše zlatne godišnjice – rekao je u govoru u glavnom gradu Bahama, Nassauu.

– I s obzirom da Jamajka ove godine slavi 60 godina neovisnosti, a Belize prošle godine slavi 40 godina neovisnosti, želim reći ovo: podržavamo s ponosom i poštujemo vaše odluke o vašoj budućnosti. Odnosi se razvijaju. Prijateljstvo traje – kazao je britanski prijestolonasljednik.

Njegov govor najjasniji je pokazatelj da bi kraljevska obitelj podržala tri nacije koje su odbacile kraljicu kao šefa države, ponavljajući odluku koju je Barbados donio u studenom prošle godine.



Buckinghamska palača obično kaže da o takvim stvarima odlučuju lokalni ljudi i političari.

Tijekom svojih 70 godina na prijestolju – što je orijentir koji je turneja trebala obilježiti – kraljica Elizabeta je promatrala kako bivše britanske kolonije prekidaju veze, ali ona ostaje kraljica 15 kraljevstava, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Međutim, turneja Williama i Kate, vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, skrenula je pozornost na slabu potporu monarhiji na Karibima. Tijekom putovanja došlo je do prosvjeda i poziva na isplatu reparacija od strane Britanije i isprike za ropstvo.

U međuvremenu, jamajčanski premijer Andrew Holness rekao je Williamu izravno na sastanku u srijedu da njegova zemlja želi biti neovisna.

Neki britanski mediji također su kritizirali pogreške u odnosima s javnošću zbog kojih su se članovi kraljevske obitelji rukovali s jamajčanskom djecom kroz žičane ograde i druge pojave, koje je tabloid Daily Mirror okarakterizirao kao “gluhe” greške jer je rekao da se činilo da su povratak putu kolonijalizma.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ROĐENA JE NOVA REPUBLIKA Ova otočna zemlja se nakon 4 stoljeća oslobodila britanske kolonijalne potčinjenosti