Primorsko-goranska županija prva uvodi građanski odgoj

Nastava građanskog odgoja i obrazovanja "Škola i zajednica (ŠiZ)" uvodi se u srednje škole prvi put u Hrvatskoj u 14 škola u Primorsko-goranskoj županiji, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

  • Vrijednosti ovog kurikuluma su u mogućnosti da učenici istražuju ono što je njima bitno, a ne ono strogo utvrđeno nastavnim programom - rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Dodao je kako uvođenje građanskog odgoja počinje u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji, a putem zajednice županija nastojat će se da se program uvede u škole u svim županijama.

Program ŠiZ-a osmislili su Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Prva riječka hrvatska gimnazija u kojoj je prošle školske godine proveden kao pilot projekt.

  • To je fakultativni inovativan program osmišljen ne samo za gimnazijalce, nego i za učenike strukovnih srednjih škola, učenike drugih i trećih razreda. Proteklih mjeseci, 31 učiteljica i učitelj prošli su edukaciju o metodama poučavanja i ocjenjivanja u ovom predmetu - naveo je Ravnatelj lnstituta Boris Jokić.

Nema testova, ocjene na temelju zalaganja

Objasnio je da u ŠiZ-u učenici sami odabiru pojavu ili problem koji ih zanima iz 11 tematskih cjelina poput fizičke aktivnosti i sporta, demokracije, migracija, ekonomije, medija ili zaštite okoliša. Potom istražuju odabrano s različitim akterima te na kraju pokušavaju pronaći rješenje ili djelovati. Predmet nema niti jednog, a učenike će se ocjenjivati temeljem pokazanog zalaganja, inovativnosti. Nema ni udžbenika.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija ustvrdila je da inovativni način nastave u kojem učenici sami utvrđuju problem i pokušavaju ga rještiti otvara mogućnost da oni nakon toga postaju svjesniji i aktivniji građani.

Građanski odgoj i obrazovanje uvedeno je prvi put u Hrvatskoj u riječke osnovne škole, a model se poslije proširio u druge dijelove Hrvatske, prenosi HRT.

Hina