Primorsko-goranska županija nabavlja uređaj za detekciju mikroplastike u okolišu

RIJEKA – Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u postupku je nabave uređaja za detekciju i identifikaciju mikroplastike u hrani, vodi, morskoj vodi, kozmetici i tlu u vrijednosti 2,3 milijuna kuna.

Riječ je o uređaju koji detektira čestice plastike koje su nevidljive golim okom, koje nisu biorazgradive, a koje se protekom vremena usitnjavaju na čestice ispod 5 milimetara do jednog mikrona. Mikroplastika je utvrđeni zagađivač okoliša s lošim utjecajem na zdravlje ljudi, a u pripremi je i zakonska obaveza detekcije mikroplastike.

Prema podacima UN-a u morima se nalazi 51 trilijun čestica mikroplastike, što je otprilike 500 puta više nego što naša galaksija Mliječna staza ima zvijezda.

Morske životinje gutaju mikroplastiku te ona tako ulazi u prehrambeni lanac i dospijeva u ljudsku prehranu. Pronađena je u hrani i piću, uključujući pivo, med i vodu iz slavine.

Iako se još ne zna točno kakve su posljedice za zdravlje ljudi, plastika često sadrži dodatke kao što su stabilizatori i spojevi otporni na plamen te ostale potencijalno toksične kemijske spojeve koji mogu biti štetni za životinje i ljude.

Uređaj koji nabavlja NZJZ Primorsko-goranske županije biti će korišten u sklopu programa zdravstvenih mjera zaštite okoliša HZZO-a, ali i u tržišnom dijelu poslovanja Zavoda čime će dodatno učvrstiti svoju poziciju u dijelu stručne i znanstvene suradnje, priopćili su iz PGŽ-a.

K.B.