Primorsko-goranska županija kreće u projekt očuvanja autohtonih vinskih sorti i pčelinjih proizvoda

RIJEKA – Primorsko-goranska županija i Sveučilište u Rijeci u narednom trogodišnjem razdoblju surađivat će na projektu očuvanja autohtonih vinskih sorti i medova PGŽ-a, a što uključuje povećanje njihove proizvodnje i nasada te nove načine komercijalizacije i promocije autohtonih proizvoda i tradicije. Vrijednost projekta je 300 tisuća kuna.

Na području Primorsko-goranske županije nalazi se nešto manje od 200 hektara vinogradarskih površina, a ova je županija po proizvodnji, osobito pjenušaca, na trećem mjestu u Hrvatskoj. U tome leži veliki turistički, ali i gastronomski potencijal pa će u projekt „Identifikacija i prezentacija vinarske i pčelarske proizvodnje” biti uključene vinarije s područja županije, udruge i OPG-ovi.

– Imamo veliku i kvalitetnu proizvodnju, a naši vinari na natjecanjima redovito osvajaju prva mjesta. Županija smo i velikog broja autohtonih vinskih kultivara i sorti poput žlahtine, jarbole, kastavske belice, sansigota i trojišćine – istaknuo je sveučilišni enolog Tomislav Pavešić, napomenuvši kako će se uz vinare, projektom pomoći i pčelarima da se približe krajnjem potrošaču.

Inače, u poljoprivrednoj djelatnosti PGŽ-a, pčelarstvo ima veliku važnost, a predvode različiti nektarni medovi, poput poznatog Goranskog meduna.

Partnerski odnos Sveučilišta i Županije nastavit će se i kroz razvoj dva županijska interpretacijska centra, i to za pčelarstvo u Staroj Sušici i „Hrvatsku vinsku kuću“ u Kraljevici koja će svojim postavom prezentirati vinogradarstvo županije, ali i šireg područja.

K.B.