Primopredaja novog obalnog ophodnog broda „Omiš“ HRM-u

SPLIT – U vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ u Splitu danas, 7. prosinca 2018., održana je svečanost primopredaje i imenovanja prototipa novog obalnog ophodnog broda (OOB) Hrvatske ratne mornarice.

Brod će u floti Obalne straže Hrvatske ratne mornarice ploviti pod imenom OOB-31 „Omiš“. Primopredaja prototipa broda izvršena je potpisivanjem Zapisnika o primopredaji. U svojstvu počasnog kuma ime je na svečanosti otkrio Roko Vranić, otac Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika Hrvatske ratne mornarice i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu.

Photo: MORH

U prigodnom obraćanju, ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako će “Omiš” značajno unaprijediti sposobnosti Obalne straže, no i činjenicu da je riječ o proizvodu hrvatskih radnika u hrvatskom brodogradilištu, čime su MORH i HV još jednom pokazali kako su generatori gospodarskog razvoja i značajan parter našim tvrtkama.

– Hrvatska industrija može uz zajedničke napore Ministarstva obrane i Hrvatske vojske još značajnije doprinijeti jačanju sposobnosti Hrvatske vojske, čak i kad se radi o relativno složenijim sustavima, većim brodovima – dodao je ministar, podsjetivši na veliki značaj kojeg HRM ima za sigurnost Jadranskog mora.

Photo: MORH

– Ustrojavanjem mornaričko-desantnog pješaštva i povratkom u Ploče, ustrojavanjem Studija vojnog pomorstva, nabavom motora za raketne topovnjače i isporukom obalnog ophodnog broda, Hrvatskoj ratnoj mornarici vraćamo onaj pobjednički sjaj kakav je imala tijekom Domovinskog rata – zaključio je ministar Krstičević.

– Hrvatska Obalna straža svojim novim brodom ponosno stoji uz bok modernih svjetskih obalnih straža. Hrvatska ratna mornarica dobila je nove sposobnosti dovršetkom prvog od pet planiranih obalno-ophodnih brodova. Zadovoljni smo što je ovo pokazatelj sposobnosti, mogućnosti i znanja hrvatske brodogradnje, ali i HRM-a. Brod je hrvatski proizvod u koji je uložen ogroman trud i znanje naših brodograditelja – istaknuo je general zbora Mirko Šundov.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli istaknuo je da su primopredajna ispitivanja prototipa broda bila vrlo opsežna. „Svi uređaji i sustavi testirani su do krajnjih granica i više puta kako bi se dobio potpun uvid u stanje broda. Današnjim danom počinje druga faza ispitivanja. Iskoristit ćemo ovih pet mjeseci koji po Ugovoru trebaju proći za testirati i brod i posadu, izvršiti sva prototipna ispitivanja, ići do krajnjih granica, da bi potvrdili je li brod zadovoljio taktičko-tehničke zahtjeve”.

Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak je primopredaju prvog broda koji je projektiran i izgrađen u modernoj Hrvatskoj nazvao vrlo emotivnim trenutkom. “Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Uložili smo mnogo truda i nadam se da je ovo početak zlatne budućnosti za sve nas”, istaknuo je Debeljak.

Photo: MORH

Nakon svečanosti uzvanici su se uputili na kratku plovidbu Kaštelanskim zaljevom i tom prilikom dobili uvid u neke od sposobnosti OOB-a „Omiš“ čiji je zapovjednik poručnik bojnog broda Ante Silić, a posada će brojati 16 pripadnika. Temeljna namjena OOB-a je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru. Oni će se koristiti i za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama trganja i spašavanja na moru. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.

Prototip broda je duljine preko 43,25 metara, brod je opremljen automatskim topom 30 mm i s dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Uvođenje u operativnu uporabu OOB-a nastavak je projekata modernizacije i razvoja novih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice, priopćilo je Ministarstvo obrane.

PROČITAJTE JOŠ: MORH konačno najavio primopredaju prototipa Obalnog ophodnog broda

I.B.