Prijeti li posadi broda Ever Given optužnica za nasukavanje broda u Sueskom kanalu?

Portal Marineinsight.com piše  kako je nakon gotovo tjedan dana zastoja većeg dijela svjetske trgovine zbog nasukavanja u Sueskom kanalu, kontejner brod Ever Given konačno zaplovio, no tvrde da situacija za posadu broda ne izgleda nimalo ružičasto jer im prijete pravne posljedice.

Posada je sastavljena od 25 mornara i časnika iz Indije, koji su neposredno nakon odsukavanja čak i pohvaljeni za njihov trud tijekom šestodnevnih napora za  vraćanje broda u plovno stanje. No oni su sada u unakrsnoj vatri jer posada ne zna kako će se kanalske vlasti ponašati prema njima. Pomorci su zabrinuti zbog pravnih problema s kojima bi se mogli suočiti, uključujući i kaznenu prijavu za incident.

Istu zabrinutost ne krije ni vlada Indije, koja također prati situaciju u Egiptu. Marineinsight prenosi, pozivajući se na pisanje dnevnog lista Timesofindia.com i mišljenje stručnjaka iz pomorske industrije, kako postoje šanse da se kapetanu i dijelu posade zabrani nastavak putovanja, te da bi oni vjerojatno mogli biti zadržani u kućnom pritvoru dok se istraga ne završi i ne utvrdi razlog nasukavanja.

Vlasnik broda, tajvanska kompanija Evergreen Marine Corp. još nije službeno obavijestila posadu i kapetana Ever Givena o situaciji i daljnjim pravnim postupcima. – Postoji realna opasnost da posada bude žrtveni jarac – rekao je viši stručnjak za brodsku industriju.

Kapetan Sanjay Prashar, član indijskog Nacionalnog brodskog odbora (NSB), izjavio je da treba ispitati i analizirati sve činjenice vezane uz slučaj nasukavanja kako bi se precizno utvrdio uzrok i kako bi se utvrdila stvarna uloga posade u ovom incidentu. – Činjenice se mogu provjeriti ispitivanjem i preslušavanjem razgovora u snimaču podataka o putovanju brodom i može se doći do stvarnog uzroka nesreće – rekao je Sanjay Prashar.

M.B.