Prije 60 godina zaplovio je prvi drveni trajekt u Hrvatskoj

CRIKVENICA – Kada je prije 60 godina krenula na svoju prvu plovidbu od Šila do Crikvenice “Bodulka” je bila pravo čudo za Crikveničane i Krčane. Bio je to ne samo impozantan događaj, već i početak nove ere trajektnog povezivanja hrvatskih otoka s kopnom.

– Bodulka je prvi put zaplovila 12. travnja u 10.25 minuta iz Šila. Bila je nakrcana s 1 autobusom, nekoliko automobila i velikim brojem stanovnika otoka koji su krenuli sa iščekivanjem u vožnju od 30 minuta do crikveničke luke gdje ih je čekalo nekoliko stotina građana. I to je doista povijesni trenutak hrvatskog pomorstva, kaže Tea Rosić, kustosica u Muzeju Grada Crikvenice. Dodaje kako je Bodulka u početku išla 4 puta dnevno, međutim to nije bilo dovoljno.

Priča “Bodulkinih vremena” je u muzej grada Crikvenice privukla i turiste. Ekipa HRT-ove emisije More razgovarala je i s Mladenom Dunatom – prvim Bodulkinim kormilarom. Njegova matrikula je izložena u muzeju. Na izložbi se mogu pogledati i privatne fotografije te uniforme i ostalih članova posade Bodulke.

Trajekt “Bodulka” potonuo je u rovinjskoj luci 2009. godine, pod tadašnjim imenom “Rovinjka”, nakon što je punih 50 godina održavala prvu trajektnu liniju na našoj obali između Crikvenice i Šila na otoku Krku.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, najstariji drveni trajekt na Jadranu izgrađen je 1952. godine u šibenskom mornaričkom zavodu “Velimir Škorpik” kao desantni brod za potrebe tadašnje JRM, ali ubrzo ga je pregazilo vrijeme za vojne namjene, pa ga je 1959. otkupila Kvarnerska plovidba iz Rijeke i u brodogradilištu u Puntu na Krku preinačila u trajekt “Bodulka”, kapaciteta 130 putnika ili 12 vozila.U kronikama je ostalo zapisano da je “Bodulka” u nedjelju 12. travnja 1959. godine isplovila iz Šila prema Crikvenici sa uzvanicima, jednim autobusom, tri automobila i nekoliko motocikala te se tako upisala u povijest. “Jadrolinija” je 1963. godine otkupila “Bodulku”, a nakon 16 godina brod opet mijenja vlasnika i 1979. pod zastavom rovinjske tvrtke “Jadranturist” postaje “Rovinjka” i služi za prijevoz putnika i opskrbu turističkih objekata na Crvenom otoku.

R.I.