PRESUDA NAKON 10 GODINA Udario muškarca koji je pao u more jer mu je uprljao brod

MIŠKOVIĆI/ZADAR – Nakon gotovo deset godina na Općinskom sudu u Zadru donesena je presuda u slučaju 62-godišnjaka (tada 52-godišnjaka, op. a.) koji je osumnjičen za nanošenje teške tjelesne ozljede, odnosno kazneno djelo protiv života i tijela.

– Okrivljenik je kriv što je 16. prosinca 2012. u 10,15 sati, na rivi u Miškovićima, prišao oštećeniku te ga pljunuo u lice i prigovorio mu da je svojim brodom zaprljao njegov, pa s namjerom da mu nanese tešku tjelesnu povredu, snažno šakom udario u lijevu stranu lica. Uslijed udarca oštećenik je pao preko krme broda u more te zadobio prijelom kosti donje čeljusti, što je okvalificirano kao teška tjelesna ozljeda, stoji u presudi sutkinje Ane Zrilić, piše 057info.

I dok je osumnjičeni muškarac osporio sve činjenice koje ga terete kako u svom prvom iskazu tako i na raspravi, tvrdeći da misli da je postupak protiv njega montiran i da je motiv novac, oštećenik je Sudu dostavio liječničku dokumentaciju (RTG snimku) koja je potvrdila prijelom lubanje i kosti lica. Njegove je tvrdnje o spornom događaju potkrijepio i vještak sudsko-medicinske struke.

Pri izboru vrste i mjere kazne sud je ocijenio jačinu ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra, pobude iz kojih je kazneno djelo počinjeno, stupanj povrede počiniteljevih dužnosti, način počinjenja i skrivljene učinke kaznenog djela, prijašnji počiniteljev život, njegove osobne i imovinske prilike te njegovo ponašanje, odnos prema žrtvi i trud da naknadi štetu.

Izrečena kazna zatvora od šest mjeseci neće biti izvršena ako okrivljenik u roku provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Ukoliko okrivljenik u vremenu provjeravanja počini kazneno djelo, primijenit će se odredbe o opozivu uvjetne osude.

Osuđeni muškarac dužan je nadoknaditi stvarni trošak kaznenog postupka u korist Državnog proračuna, odnosno iznos koji je sud predujmio vještacima u iznosu od 4734 kune.