Prestala opasnost od potkornjaka na Marjanu

SPLIT – Nakon više od dvije godine borbe s potkornjakom, šuma na Marjanu napokon može “disati punim plućima”. Iz splitske gradske uprave poručuju kako je s danom 27. svibnja 2021. ukinuta izravna opasnost od nastanka elementarne nepogode na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut, a koja je proglašena 5. veljače 2019. godine zbog sušenja šume uzrokovanog potkornjakom.

Cijela Hrvatska pratila je u veljači 2019. godine što se događa s park šumom iznad Splita. Drveće se počelo masovno sušiti, pojavila se bojazan da će Splićani ostati bez zelene oaze u samom središtu grada i to zbog potkornjaka, nametnika koji živi ispod kore drveta, buši stabla i dovodi do njihovog propadanja. U akciju spašavanja splitske zelene oaze uključili su se stručnjaci s Hrvatskog šumarskog instituta, koji su napravili analizu i plan rješavanja problema.

Foto: Park šuma Marjan

– Za vrijeme izravne opasnosti i režima kojim je upravljao Stožer civilne zaštite Grada Splita sve akcije na suzbijanju potkornjaka provođene su na temelju Akcijskog plana sanacije Park šume Marjan za razdoblje 2020.- 2022., što ga je izradio Hrvatski šumarski institut, a koji je u svojem znatnom obliku integriran u ovaj Program. To je jamstvo da će najveći kriteriji struke konačno biti primijenjeni na Marjanu i to u uređenim uvjetima. Grad Split je ostvario pravo šumoposjednika, što je preduvjet za odgovorno upravljanje i gospodarenje. Sve to trebalo je odraditi pred više desetljeća, kao što je trebalo kontinuirano njegovati i obnavljati šumu, a što zbog nereda i nebrige nije bilo ostvareno, ističu iz gradske uprave.

Ističu i kako je u tijeku realizacija projekta “Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti”, koji uključuje revitalizaciju Botaničkog vrta, Dječjeg grada, obnovu tradicijskih kućica, uređenje boćališta i piknik zona, trim-staze i biciklističke staze te skorašnju rekonstrukciju promatračnice na Sedlu. Ukupna vrijednost projekta je 26,6 milijuna kuna.

K.B.