Preminuo dugogodišnji ravnatelj Instituta za oceanografiju i ribarstvo

SPLIT - Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita objavio je da je 28. rujna 2022. godine, u 87. godini života, preminuo njihov dugogodišnji radni kolega i bivši ravnatelj dr. sc. Stjepan Jukić-Peladić.

Dr.sc. Stjepan Jukić Peladić rođen je 8. siječnja 1935. godine u Splitu gdje je završio osnovnu školu i Realnu gimnaziju 1954. godine. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Beogradu 1960. godine te magistrirao 1965. i doktorirao 1972. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svoj dugački i plodni znanstveni radni vijek započinje u Biološkom zavodu u Dubrovniku 1961. godine, nakon čega (1962. godine) prelazi u Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu u Laboratorij za ribarstvenu biologiju. Godine 1977. postaje znanstveni suradnik, 1979. viši znanstveni suradnik te 1983. godine znanstveni savjetnik. Bio je dugogodišnji voditelj Laboratorija za ribarstvenu biologiju, a u periodu od 1995. do 1997. godine bio je vršitelj dužnosti ravnatelja Instituta.

Njegov znanstveni rad bio je pretežno usmjeren na primijenjenu biologiju i morsko ribarstvo  s temeljenim ciljem ocjene obimnosti obnovljivih resursa u Jadranu, njihove prostorno-vremenske raspodjele, te dinamike populacije pridnenih vrsta riba, rakova i glavonožaca.Usavršavao se u Danskoj, Libanonu, Rusiji, Švedskoj, Italiji te u SAD kroz dvije Fulbright stipendije (Seatle, 1974. i 1978.). Bio je nacionalni predstavnik u brojnim međunarodnim tijelima iz područja ribarstva, a radio je i kao ribarski ekspert u Gani i Somaliji.

Jedan je od organizatora i glavnih predavača na  "Međunarodnom ribarskom tečaju za kandidate iz zemalja u razvoju", koji je bio organiziran tijekom 1980-88. godina na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, a završilo ga je preko 300 kandidata iz raznih zemalja Afrike, Azije, Južne i Srednje Amerike. Radio je i kao profesor na Poslijediplomskom studiju Oceanologije na Prirodoslovnog fakulteta u Zagrebu, te Studija morskog ribarstva Sveučilišta u Splitu.

Dr. sc. Jukić-Peladić je bio veliki zagovaratelj i inicijator internacionalizacije ribarstvenih istraživanja u Jadranskom moru te je sudjelovao u brojnim međunarodnim projektima. Skupa s prof. Corradom Piccinettijem sa Sveučilišta u Bologni organizirao je prvo sustavno međunarodno istraživanje obnovljivih resursa Jadrana kroz ekspediciju Pipetta, koja je kasnije prerasla u projekt EU MEDITS (paneuropsko istraživanje pridnenih resursa).

Osim velikog doprinosa ribarstvenoj znanosti, dr.sc. Jukić-Peladić je bio izrazito aktivan u sportskom životu, najprije kao nogometaš u brojnim klubovima (Hajduk, RNK Split, Crvena Zvezda, NK Srijem, NK Dubrovnik), a potom i kao predsjednik RNK Split (1988) te Hajduk od 1990. do 2022. godine. Za zasluge u sportu (nogometu) 2001. godine NSH dodijelio mu je diplomu FIFA-e.I nakon umirovljenja, dr.sc. Jukić-Peladić je ostao aktivan u brojnim poljima.

Radio je kao vanjski suradnik na projektima Instituta, održavao brojna javna predavanja na temu ribarstva i zaštite mora, bio aktivan član ekoloških udruga. U novije vrijeme, zajedno sa prijateljem i velikim zaljubljenikom u more Nevenom Milišićem, objavio je dvije izuzetno važne knjige o životu u moru: Ribe, te Glavonošci, meduze i bodljikaši.

Veliku podršku u znanstvenom radu i u životu dr.sc. Stjepanu Jukiću-Peladiću pružali su njegovi najbliži: supruga Žarka, sin Ninoslav, kćer Nikolina te unuci Matteo i Marco. Njima upućujemo izraze najdublje sućuti, a dragom kolegi Stipi veliko HVALA i mirno more na onom drugom, boljem svijetu, poručuju iz Instituta.

Izrazima sućuti pridružuje se i reakcija portala Morski HR.

I.B.