PREKRASNI PRIZORI Plovidbom između Trogira i Šolte naišli na više nenadanih suputnika

Usprkos sve većoj zagađenosti mora i sve učestalijim ljudskim aktivnostima, osobito u vrijeme turističke sezone, u Jadranu i dalje možemo susresti mnoge zanimljive životinjske vrste. Među njima je i kornjača glavata želva.

Nekoliko jedinki snimljeno je posljednjih dana u blizini Trogira i u Šoltanskom kanalu, a video je objavio portal Dalmacija danas.

Strogo zaštićene životinje

Glavata želva je najbrojnija od tri vrste morskih kornjača koje naseljavaju Sredozemno i Jadransko more. To je autohtona, danas ugrožena i strogo zaštićena vrsta. Glavate želve koje žive u Jadranskom moru, uglavnom su se izlegle na plažama u Grčkoj, Turskoj, Tunisu i Cipru.

Ove kornjače nažalost najčešće stradavaju od ljudi. Ribarski alati i plastika u koje se upletu ili progutaju, najčešći je uzrok uginuća uz najčešće veliku muku, a nerijetko nastradaju od propelera glisera.

Morske kornjače u zimskim mjesecima, kad je more najhladnije, hiberniraju na muljevitom morskom dnu. Tada troše minimalnu količine energije i rijetko izlaze na površinu po zrak. Ovo je razlog zbog čega zimi često nastradaju, tako što završe u pridnenim ribarskim mrežama kočama jer se uslijed naglog podizanja na površinu neaktivna životinja nađe u stanju šoka.

Često se dogodi da želva završi u plićaku, no ukoliko nije ozlijeđena ne smije je se dirati.

D.G.