Prekogranična inicijativa za Jadransko more bez otpada

Projekt ML-FREE, sufinanciran od Europske unije, predstavlja značajan korak prema rješavanju problema morskog otpada, s posebnim fokusom na plastiku, u Jadranskom moru. Održani Kick- Off Meeting u gradu Veneciji 2. studenog 2023. godine okupio je partnere na projektu posvećene razvoju održivog društva kroz aktivno sudjelovanje mladih i prekograničnu suradnju.

Projekt ML-FREE, u sklopu Interreg programa Italija-Hrvatska, ima za cilj stvaranje Jadranskog mora bez morskog otpada putem jačanja ekološkog obrazovanja i uključivanja mladih u borbu protiv onečišćenja morskog otpada. Ciljevi projekta uključuju povećanje znanja i vještina učenika prekograničnih srednjih škola, podizanje svijesti u lokalnim zajednicama te jačanje kapaciteta obrazovnih institucija za provedbu učinkovitih programa borbe protiv
onečišćenja morskog otpada i prevencije otpada.

Foto: Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Predstavnici partnerskih škola škola, Marco Polo Liceo Artistico i Ekonomsko i upravne škole Split, predstavili su pregled svojih institucija i prošlih projekata. Marco Polo Liceo Artistico High School u Veneciji poznat je po predanosti umjetnosti i obrazovanju, potičući kreativnost i istraživanje kroz razne projekte.

Ekonomska i upravna škola Split posvećena je pružanju sveobuhvatnog razumijevanja ekonomije i administracije te naglašava praktičnu primjenu znanja, potičući odgovornost prema okolišu.

Tea Kuzmičić Rosadnić, voditeljica projekta, pružila je kratak pregled udruge Sunce s naglaskom na ekološko obrazovanje. Sunce provodi programe poput "More u mom kvartu", " From river to the sea – let’s be plastic free " i Interreg Vera. Kroz interaktivne metode i radionice, Sunce ima za cilj podizanje svijesti i promicanje održivih praksi među učenicima i širom zajednicom.

Na sastanku smo postavili daljnje zajedničke korake u provedbi projekta i aktivnosti. Učenici u Veneciji i Splitu smatraju da su okolišno svjesni, ali njihovi vršnjaci nisu. A već prva aktivnost projekta bila je radionica posvećena prekograničnoj radionici s ciljem razmjene znanja i iskustava u ekološkom obrazovanju, aktivnom sudjelovanju i najboljim praksama u Hrvatskoj i Italiji.

Frederica Appiotti, iz Marco Polo Liceo Artistico High School u Veneciji, predstavila je rezultate analize provedene na upitnicima. Analiza je otkrila da značajan postotak studenata ima svijest o ekološkim pitanjima, pri čemu 52% priznaje povezanost ljudskih aktivnosti i okoliša. Međutim, 27% iskazuje visok interes za prirodu i okoliš, ukazujući na potrebu za poboljšanjem razine svijesti.

- Misle da su vrlo svjesni, ali njihovi vršnjaci nisu. Žele naučiti više kako bi podijelili znanje sa svojim vršnjacima. Vjeruju da se može puno postići, ali ne znaju kako - rekla je Appiotti.

Anita Kružičević predstavila je upitnike iz Ekonomske i upravne škole Split. Analiza je otkrila da se najveći broj ispitanika informira o okolišnim pitanjima putem društvenih mreža i televizije. Ovo je iznenađujuće s obzirom na to da su ekološke teme zastupljene u školskom programu.

Unatoč tome što su ispitanici izrazili osobnu zabrinutost i interes za zaštitu okoliša, 80% smatra da pojedinačno ne mogu mnogo učiniti za zaštitu prirode i okoliša.

- Zainteresirani su i zabrinuti za okoliš. Nisu dovoljno educirani o zaštiti okoliša, a vjeruju da imaju dovoljno znanja o klimatskoj krizi. Imaju sve mogućnosti, ali nisu dovoljno svjesni. Isto kao u Italiji, smatraju da su svjesni, ali njihovi vršnjaci nisu - rekla je Kružičević.

Na temelju ovih upitnika, projekt će razviti prekogranični obrazovni program o morskom otpadu i prevenciji otpada. Ovaj program ima za cilj riješiti identificirane praznine u znanju i svijesti, potičući suradnički i informirani pristup među učenicima u oba partnera - Marco Polo Liceo Artistico High School u Veneciji i Ekonomsko-birotehničkoj školi Split. Kroz ciljane inicijative i angažirajuće aktivnosti, program će osnažiti mlade da postanu aktivni sudionici u očuvanju Jadranskog mora, promičući održivo i bezotpadno okruženje za buduće generacije.

Na istoj radionici razmijenili smo znanja i iskustva o korištenju particicpativnih metoda u obrazovanju za zaštitu okoliša i prirode s naglaskom na morski otpad.
Kick-Off sastanak projekta ML-FREE u Veneciji postavio je čvrst temelj projekta.

Kako projekt napreduje, razmjena znanja i iskustava nastavit će odigravati ključnu ulogu u postizanju ambicioznih ciljeva koje je postavio ML-FREE. – zaključila je Kuzmičić Rosadnić.

I.B.