VIDEO Preko milijun bosonogih vjernika na Filipinima štuje "crnog Isusa"

FILIPINI - Svečanost se održava prvi put nakon COVID-a pa je oduševljenje izgleda još i veće. Filipinski kršćani vjeruju da ovaj kip ispunjava molitve i želje.

Za njihovu je sigurnost brinulo oko 5600 policajaca, a tijekom procesije tijekom procesije kip se vuče konopima na postolju bez kotača duž rute duge oko 6.5 km. Vjernici u procesiji najčešće sudjeluju bosonogi, nastoje se što više približiti kipu i penju se jedni drugima na ramena kako bi ga dotakli.Prvi put u procesiji Crni Nazarećanin je zaštićen staklenim kavezom kako bi spriječio sudionike da se penju na postolje i dotiču kip, navodi ABC.

Kako je i logično, u ovoj gužvi nerijetki padaju u nesvijest pa je Filipinski Crveni križ izvijestio da su njegovi volonteri liječili 180 pacijenata koji su patili od nesvjestice, modrica, razderotina i poteškoća s disanjem...

Vlasti su uvele zabranu prodaje alkoholnih pića i nošenja vatrenog oružja među civilima tijekom blagdana, što je također logično.

"Crnog Isusa" na Filipine su, vjeruje se, donijeli 1606. iz Meksika donijeli, a tko drugi nego, španjolski misionari. Čudotvornim se smatra zbog toga što je u požaru koji je izbio na brodu kojim je dopremljen ostao neoštećen. Osim što je "pocrnio".

J.T.