Preko Atlantika u plovilu dužine jednog metra

SVIJET - Britanac Andrew Bedwell planira ući u Guinessovu knjigu rekorda tako što će prijeći 1900 milja preko Atlantika u brodiću dužine 1,4 metra.

Plovilo je dugo tek 1,4 metra, izrađeno od stakloplastike i teško 600 kilograma. U njemu ima jedva mjesta za sjesti, ali plan mu je prijeći Atlantik u stotinjak dana.

Od vremenskih nepogoda štitit će ga nadstrešnica od pleksiglasa, sa sobom će uzeti proteinsku hranu i dodatni set odjeće. Plovilo je opremljeno AIS sustavom praćenja, VHF radiom, kompasom, ima dva jedra, dva kormila te sustav za desalinizaciju.

Sa sobom će uzeti i pepeo Toma McNallyja, prethodnog rekordera u prelasku Atlantika minijaturnim brodom čiji je dizajn broda koristio za Big C. Time će Bedwell ispuniti dato mu obećanje da će njegov pepeo prosuti u ocean.

Putovanje od 1900 milja planira započeti u svibnju iz Newfoundlanda u Kanadi i završiti ga u Cornwallu u Velikoj Britaniji. Kako bi u naumu uspio, trenutno prikuplja sredstva preko GoFundMe kampanje.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Čileanka prva preplivala 1,55 milja u ledenim vodama Antarktike
Čileanska plivačica postala je prva osoba koja je preplivala 1,55 milja kroz ledene vode Antarktike, a poduhvatom je željela odaslati poruku o potrebi hitne akcije za njihovu zaštitu. Bárbara Hernández, 37-ogodišnja plivačica u otvorenim vodama, čija postignuća uključuju Guinnessov svjetsk…
VIDEO Oborili Guinnessov svjetski rekord za najduži podvodni poljubac
Zaljubljeni par proslavio je proteklog tjedna Valentinovo na prilično jedinstven način - najdužim podvodnim poljupcem. Južnoafrička državna prvakinja u ronjenju na dah Beth Neale i njezin kanadski partner Miles Cloutier oborili su Guinnessov svjetski rekord za najduži podvodni poljubac. Ljubili su…