PREHRANA I KLIMATSKE PROMJENE Bolje je jesti kamenice od mesa

Želimo li se boriti protiv klimatskih promjena i živjeti na čišćoj planeti? Trebamo jesti kamenice umjesto mesa. Zvuči kao šala, ali istraživanje koje je provela skupina znanstvenika dokazalo je da su "plodovi mora hranjiviji i uključuju manje štetnih emisija nego izvori proteina iz životinja".

Znanstvenici sa Sveučilišta Dalhousie, Kanada i istraživačkih instituta Švedske u Goteborgu, ispitivali su kvalitet morskih plodova i ugljični otisak u divljoj i uzgojenoj morskoj hrani. Studija je pokazala da globalna prosječna učinkovitost svih procijenjenih morskih plodova ima veću gustoću hranjivih tvari od govedine, svinjetine i piletine i manje emisije stakleničkih plinova.

Foto: World Sustainability Organization (WSO)

Ovi proizvodi iz akvakulture igraju ključnu ulogu u postizanju prehrambenih ciljeva, budući da osiguravaju značajne količine proteina, masnih kiselina i mikronutrijenata kao što su vitamin D, vitamin B12, selen, jod, željezo, cink i fosfor. Važni su i u prevenciji brojnih bolesti te u borbi protiv raširenog nedostatka mikronutrijenata, zbog čega mnogi preporučuju njihovu konzumaciju u dijetama i prehrambenim programima.

Čini se da potrošači reagiraju entuzijastično jer se globalno proizvodi i konzumira više plodova mora nego ikad prije, a globalna potražnja nastavlja rasti. U 2020. plodovi mora činili su 17% globalnog unosa životinjskih proteina. Međutim, sa zdravstvenog gledišta, školjkaši se smatraju rizičnom hranom jer su, kao organizmi koji filtriraju, ujedno i bioakumulatori patogena i otrovnih tvari.

Stoga, jako je važno osigurati da plodovi mora budu proizvedeni prema kriterijima održivosti, ali i zaštite ljudskog zdravlja te da imaju certifikat koji uzima u obzir oba čimbenika, poput Friend of the Sea, projekta Svjetske organizacije za održivost utemeljenog 2008. godine, koji je postao vodeći certifikacijski standard za proizvode i usluge koji poštuju i štite morski okoliš, s obzirom na strogost i neovisnost revizija koje provjeravaju ekološke i društvene standarde.

Projekt je nedavno certificirao Dibba Bay Oyster Farm, prvu farmu na Bliskom istoku koja uzgaja gurmanske kamenice. Tradicionalno se kamenice uzgajaju u hladnijim vodama Europe, Sjeverne Amerike ili istočne Kine. Dibba Bay se nalazi u Dibbi, na istočnoj obali Ujedinjenih Arapskih Emirata i od 2016. proizvodi više od 300 000 kamenica mjesečno zahvaljujući toplim, netaknutim i hranjivim tvarima bogatim strujama koje kupaju obalu Fujairaha. Dibba Bay kupuje kamenice u mrijestilištima diljem svijeta, sadi ih i stavlja u svjetiljke prije nego što ih baci u vodu. Kamenice rastu bez hrane i kemikalija, oslanjajući se na prirodno okruženje bogato fitoplanktonom.

Kriteriji certifikacije Prijatelj mora za održivu akvakulturu uključuju odsutnost utjecaja na kritična staništa, usklađenost s parametrima kvalitete vode, odsutnost štetnih sredstava protiv obraštanja ili hormona rasta, usklađenost s kvalitetom vode, društvenu odgovornost i stalno poboljšanje upravljanje otpadom i energijom.

World Sustainability Organization (WSO)