Predstavljeno idejno rješenje za ljetnikovac Bozdari – Škaprlenda

DUBROVNIK – Najzapušteniji ljetnikovac u Rijeci dubrovačkoj uskoro bi trebao dobiti novi izgled. Dubrovačkoj gradskoj upravi predstavljeno je idejno rješenje novog izgleda ljetnikovca Bozdari-Škaprlenda u kojem se planira uspostava interpretacijskog centra kao centra za posjetitelje.

Rekonstrukcijom ladanjske kuće predviđa se formiranje polivalentnog prostora unutar kojeg će biti moguća organizacija raznih kulturnih, prezentacijskih, izložbenih i društvenih manifestacija. Neposredno uz zapadni vrt ljetnikovca projektom je predviđena rekonstrukcija gospodarskog objekta, a unutar istog će se smjestiti sanitarni prostori za posjetitelje centra, ugostiteljski sadržaj, strojarnica te spremišni prostor. Istočni, južni i zapadni vrt ljetnikovca u budućnosti će biti javnog karaktera.

Foto: Grad Dubrovnik
Foto: Grad Dubrovnik

Kroz analizu niza prostornih prednosti i ograničenja te zahtjeva prostorno-planske dokumentacije definiranim idejnim rješenjem očuvat će se izvorne funkcije ljetnikovca i dodati nove. Sve će biti u skladu sa suvremenim potrebama i ciljevima osiguranja samoodrživosti objekta te cjelogodišnjeg djelovanja na korist lokalnog stanovništva i posjetitelja, kažu.

Obnova ljetnikovca financirat će se sredstvima iz proračuna Grada Dubrovnika, namjenskim sredstvima od povrata uloženih sredstava te sredstvima Ministarstva kulture i medija na temelju uspješnih prijava na Javne pozive za programe zaštite nepokretnih kulturnih dobara.

J.K.