Predstavljeni brojni noviteti sajmu Nautika u Zagrebu

ZAGREB - Za našu odličnu turističku zaradu nesumnjivo je zaslužan i nautički sektor. Osim brojnih marina, Hrvatska ima i jednu od najvećih svjetskih čarterskih flota te više od četiri i pol tisuće plovila. Neki noviteti naših malih brodograditelja poput jahti i glisera predstavljeni su i na Zagrebačkom sajmu nautike, lova i ribolova.

Sa 70 marina i 17 tisuća vezova, Hrvatska je raj za nautičare. Odlični su potrošači i kupci domaćih jahti i glisera. Potvrđuje to naš najpoznatiji brodograditelj s Raba.

- Mi ne možemo raditi neke mega proizvodnje, već je to butik proizvodnja prilagođena našem tržištu, a oduvijek - još od 1938- godine su nam kupci bili stranci, ali ipak su u većem postotku domaći kupci i sve više gledamo da nam brodice ostanu na Jadranu - rekao je za HRT Romano Pičuljan, vlasnik "Brodogradnje" s otoka Raba.

Cvjeta i potražnja za gumenim gliserima pa o proširenju proizvodnje razmišlja i brodograditelj iz Zagreba.

- Kupili smo zemljište, radit ćemo novu halu, u planu nam je povećati proizvodnju za barem 100 do 200 posto i zaposlili bi desetak ljudi - najavio je Danijel Petrak, vlasnik tvrtke "Barracuda brodovi" iz Zagreba.

Jahta iz pulskog broogradilišta doživjela je svjetsku promociju upravo na zagrebačkom sajmu. U nju je utkano čak pet domaćih patenata i slijedi trendove održivog razvoja.

- Pokrivena je solarnim panelima, imamo vlastitu autonomiju električne energije, ima toplinski certifikat, rađena je od recikliranih materijala, dobijete brži brod, lakši i brod manje potrošnje i manje zagađujemo okoliš - pojasnio je Marsel Brkić, vlasnik obrta "Leidi" iz Pule.

U maloj brodogradnji čuvamo i tradiciju neretvanskih lađa.

- Lađe se rade u Tribunju i imamo ugovor za 33 lađe, a ove godine će se napraviti 20 - rekao je tvorac Maratona lađa Milojko Glasnović.

Hrvatska drži 40 posto svjetskog tržišta čartera

Lani smo ugostili 55 tisuća stranih jahti. U čarteru smo zabilježili 85 tisuća najmova - držimo čak 40 posto svjetskog tržišta čartera.

Zanimanje za nautiku raste pa više ulažemo u lučku infrastrukturu.

- Svake godine ulažemo oko 20 milijuna eura nacionalnih sredstava i izdvajam ulaganja u novih tisuću komunalnih vezova na našoj obali - dodao je Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Ljubiteljima mora, lova i ribolova sajam nautike pravo je mjesto užitaka, a danas se zatvara sajam koji je trajao ukupno četiri dana.

D.G.