Predstavljena oprema za sprječavanje onečišćenja mora u Kaštelanskom zaljevu

KAŠTEL GOMILICA – U krugu Vatrogasnog centra Sveti Florijan u Kaštel Gomilici predstavljena je proteklog tjedna nabavljena oprema za sprječavanje onečišćenja mora u sklopu projekta „PEPSEA“. Radi se o EU projektu na kojemu je partner Splitsko-dalmatinska županija, uz Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Jadranski edukativno-istraživačkog centar za reagiranje na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, Šibensko-kninsku županiju te partnere iz Italije – Consorzio Futuro in Ricerca, Agenzia regionale per la Protezione dell’Ambiente del Friulli Venezia GIulia, Ente Parco Regionale Veneto del Delta del Po i Camera di Commercio di Bari.

– Vrijednost projekta je u osvješćivanju o onečišćenju mora. Bitno je vrlo brzo detektirati onečišćenje, a upravo ovaj projekt to osigurava. Dron, kamere i centar koji će skupljati informacije najbitniji su segmenti projekta. Brza detekcija je onečišćenja uistinu je više od tri četvrtine posla – izjavio je župan Blaženko Boban.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, ujedno i voditeljica projekta Matea Dorčić, naglasila je kako su osnovni ciljevi projekta postignuti. „Oprema je nabavljena i projekt se bliži kraju. Kada smo pisali projekt razmišljali smo o tome koje je najugroženije područje i gdje treba biti raspoređena ova oprema. Svi uključeni u projekt odmah smo rekli da to treba biti istočni dio Kaštelanskoga zaljeva“, rekla je Dorčić.

– Ovo je samo jedan u nizu projekata u kojemu nas prati Županija. Mogu samo reći da razumijevanjem i odgovornim ponašanjem Splitsko-dalmatinske županije možemo puno mirnije spavati – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević i dodao da je vatrogastvo posao u kojemu se najčešće saniraju posljedice.

– S ovom opremom možemo puno napredovati u smjeru sprječavanja veće katastrofe – zaključio je.

Martina Vukašina iz Agencije Zadra NOVA izrazila je zadovoljstvo što se projekt bliži svom kraju.

– Izuzetno sam sretna što smo danas ovdje jer vidimo koliko suradnja čini dobrih stvari. Sretni smo što ćemo vidjeti nabavljenu opremu – rekla je Vukašina.

Tvrtka Luveti isporučila je ukupno 1500 metara brana.

– To su plutajuće napuhavajuće, plutajuće krute i upijajuće. Uz te brane su isporučeni različiti tipovi skimera te spremnici koji mogu plutati na vodi i spremnici koji se stavljaju na kopno pa se tako osigurava sve onečišćenje koje će eventualno doći – rekao je Zoran Delaš iz tvrtke Luveti d.o.o.

Tvrtka Smart navigation system d.o.o. isporučila je beskontaktni senzor za ispitivanje kvalitete mora.

– On je instaliran iznad površine i u realnom vremenu ispituje kvalitetu te dojavljuje eventualno onečišćenje – rekao je Vinko Darlić.

Oprema za ranu detekciju onečišćenja je senzor od nehrđajućeg čelika koji je instaliran na površini mora i to na plutaču „Pličina-Purič“ koja se nalazi na pilot lokaciji, a u vlasništvu je tvrtke Plovput d.d. Senzor je povezan u GIS sustav koji je bez naknade dan na korištenje Županijskom vatrogasnom operativnom centru, koji već ima 24 satno dežurstvo

Dron je isporučila tvrtka Securitas d.o.o.

– Ovaj dron može biti od nemjerljiva značaja prilikom potreba nadzora čistoće mora, ali i prilikom ostalih potreba vatrogasaca poput detekcija požara, potraga i spašavanja – rekao je Neven Pijanović iz Securitasa. Osim toga, ova tvrtka isporučila je još dvije fiksne kamere za nadzor onečišćenja mora, koje su smještene na visini od 30 metara.

– Splitsko-dalmatinska županija je vrlo pametno odabrala ovu lokaciju. Jadranom se prebacuje preko 75 milijuna tona opasnog i štetnog tereta, a preko 50 milijuna se odnosi na sirovu naftu i prerađevine. Rizik je, dakle, ogroman – zaključio je Vedran Martinić, ravnatelj ATRAC-a.



I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Nabavljena vrijedna oprema za sprječavanje onečišćenja mora
PREDSTAVLJEN PROJEKT PEPSEA Razvoj sustava zaštite mora i priobalja od onečišćenja
ZAVRŠENO ISTRAŽIVANJE PROJEKTA PEPSEA Otkriveno da je živa u Kaštelanskom zaljevu najveći problem!