Predstavljena je knjiga "Korčula i ja" - cijena joj je k'o kilo hobotnice!

Riječ je o 17. knjizi najplodonosnijeg otočnog publicista Dušana Kalogjere kojoj je "dobrodošlica" upriličena u punoj kino dvorani Centra za kulturu u Korčuli.

"Korčula i ja" posebna je i različita od svih njegovih dosadašnjih djela budući da govori o autoru i njegovoj vezi s rodnim gradom, piše Slobodna Dalmacija.

Malo je Korčulana zadužilo grad i otok kao Dušan Kalogjera, istaknuti publicist, političar, ekonomist, društveni aktivist, suprug, otac i nono. Sve je svoje životne uloge doživljavao ozbiljno, a tako im se i posvećivao. "Korčula i ja" njegova je autobiografija u kojoj je na četristotinjak stranica sažeo sve ono što je dao svom voljenom gradu, a dao mu je doslovno cijeli život.

- Knjiga govori o mom životu, angažmanu u raznim sferama društva, većim dijelom govori o mom publicističkom opusu. Ovo mi je 17. knjiga koju sam napisao u 50 godina rada, u njoj možete pročitati o mom životu od rođenja do danas. Pokušao sam na pregledan način prikazati svoje djelovanje posljednjih 70 godina - objasnio je sam Kalogjera.

Ovaj je istaknuti otočanin rođen u Korčuli 1941. gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je kao jedan od najboljih studenata na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, no iako je dobio nekoliko ozbiljnih poslovnih ponuda, odlučio se vratiti u Korčulu.

- Među nama, u klubu studenata iz dubrovačkog podneblja 50-ih i 60-ih godina, vladala je vrlo ozbiljna zakletva. Svatko kome je društvo pomoglo da se školuje, a nije se vratio u svoje rodno mjesto, smatran je izdajicom - kaže Kalogjera.

Većina se vratila kako bi poboljšala razvoj i položaj svog mjesta. Kakva samo lekcija današnjim vremenima!

Kalogjera je na Korčuli bio odgovoran za niz rukovodećih dužnosti vezanih za brodogradnju i bankarstvo, nekadašnji je dugogodišnji generalni direktor tvrtke Inkobrod na čijem je čelu bio tijekom najuspješnijih godina brodogradilišta, u to vrijeme najvećeg i najvažnijeg gospodarskog subjekta na otoku.

Bogato ilustriranu knjigu "Korčula i ja", praćenu mnoštvom dokumenata i fotografija, kvalitetno uvezenu i tehnički opremljenu može se kupiti za tek 30 eura. - K‘o kilo hobotnice - našalio se autor!

J.T.