Predstavljen vizualni identitet Dubrovačkih ljetnikovaca

DUBROVNIK – Kroz projekt “Dubrovački ljetnikovci” nastoji se revitalizirati znamenite ljetnikovce na području grada te ih staviti u turističko-edukativnu funkciju.

Vizualni identitet ovog gradskog projekta izradio je dizajnerski studio Rašić+Vrabec, a predstavili su ga u ljetnikovcu Gučetić-Lazarević, zdanju podignutom u Rijeci dubrovačkoj u 16. stoljeću.

Tamo će biti smješten i budući interpretacijski centar posvećen velikom dubrovačkom znanstveniku i matematičaru Ruđeru Boškoviću, s ciljem revitalizacije ljetnikovca kao društveno-kulturnog centra Rijeke Dubrovačke koji će prvenstveno biti namijenjen građanima i lokalnoj zajednici. Ljetnikovac i interpretacijski centar istovremeno će biti dostupni i turistima te će doprinijeti diverzifikaciji i disperziji ponude, priopćili su iz Grada Dubrovnika.

Ovaj ljetnikovac, kao i drugi objekti ladanjske arhitekture u vlasništvu Grada Dubrovnika – Restić i Bozdari zahtijevaju potpunu rekonstrukciju i adaptaciju, za što će se tražiti sredstva iz dostupnih fondova Europske unije.

Tijekom 2022. godine za ljetnikovac Gučetić-Lazarević planirano je dovršenje glavnog i izvedbenog projekta kako bi se mogao prijaviti na financiranje putem EU fondova. Također, tijekom ove godine planirana je i izrada idejnog projekta za rekonstrukciju ljetnikovca Bozdari-Škaprlenda.

J.K.