Predstavljen projekt makarske Peškere

MAKARSKA – Nedavno je objavljen javni natječaj za izradu arhitektonskog rješenja, a u petak je javno i predstavljen projekt uređenja makarske rive.

Projekt Peškere iznimno je bitan, ali vrlo kompleksan projekt, možda i najveći projekt na području Makarske, ustvrdio je makarski gradonačelnik.

– Mislim da će projekt od svih nas zahtijevati strpljenje i razumijevanje kako bi dobili novu vizuru Makarske, a koja će donijeti i dodanu vrijednost našem gradu. Javni natječaji za izradu arhitektonsko-urbanističkih rješenja novost su u našem gradu. Stvaramo javni prostor koji je će biti podjednako u službi građana i turista. To je ulaganje u našu budućnost i budućnost naše djece – izjavio je prilikom predstavljanja projekta makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

Grad koji je godinama sinonim za nered u prostoru konačno je “pao” u ruke arhitekata i urbanista, što je trebao odavno.

Foto: Grad Makarska

– Ovo je vrlo važno jer je Makarska zadnjih godina postala sinonim za loše planiranje i devastaciju urbanog područja. Ova promjena paradigme i početak strukovnih procesa i shvaćanja prostora je jako pohvalan i nadam se da će se nastaviti. Zahvat na Peškeri je vrlo važan za grad Makarsku i siguran sam kad se odigra da će i građani i ljudi koji dolaze u Makarsku biti zadovoljni time jer samo ono što je dobro građanima dobro je svima ostalima. Ovo je dobar novi početak za Makarsku i jedini ispravan put – naglasio je dopredsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela.

Foto: Grad Makarska

Cilj projekta je povezati prostor same gradske rive, plaže i prostora na Peškeri. Sve će se raditi u fazama, a prva faza koja podrazumijeva uređenje javnog prostora trebala bi biti gotova u roku godine dana.

Novi projekt Peškera, čija vrijednost prelazi 100 milijuna kuna, također će uključivati ugostiteljsko-turističke sadržaje na način da isti ne nagrđuju prostor. Područje bi trebalo imati 65 posto zelenih površina, sportski dio, tematska igrališta, pozornicu-ljetno kino, tri garaže za parking kao preduvjet za zatvaranje dijela rive. Prema podacima Grada Makarske, Peškera u trenutačnom stanju nije održiva, budući da trgovci i ugostitelji duguju gradu 1.500.000,00 kuna za korištenje javno prometne površine u posljednjih 5 godina.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Traži se najbolje idejno rješenje za izgled nove rive u Makarskoj