Predstavljen projekt kojim se štite luke od onečišćenja

DUBROVNIK -  Nakon što su se više od godinu dana pratili dolasci brodova, obujam i porijeklo balastnih voda, u četvrtak je u Dubrovniku predstavljen Projekt 'ProtectAS'.

Projekt 'ProtectAS' provodi Sveučilište u Dubrovniku s četiri partnera, a s ciljem zaštite hrvatskih luka od štetnih i invazivnih organizama iz balastnih voda. Predstavljen je nakon što su se više od godinu dana pratili dolasci brodova u Jadran.

Voditeljica projekta ističe kako se njime prati stanje morskog okoliša i utjecaj stranih vrsta iz balastnih voda s brodova u najprometnijim hrvatskim lukama Rijeci i Pločama, prenosi Hinin portal Zelena Hrvatska.

Više od godinu dana praćeni su dolasci brodova, volumen i porijeklo balastnih voda, planktonske zajednice, zooplankton, fitoplankton i patogeni. Radile su se taksonomske i DNK analize, mjerile morske struje i modeliralo kako se ti organizmi raznose unutar luka.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Problem balastnih voda i kako utječu na širenje štetnih organizama u Jadranu | | Morski HR
Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju poziva vas na informativni dan o projektu Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta – ProtectAS, koji će se