Predstavljen projekt trodimenzionalne turističke karte Splitsko-dalmatinske županije

SPLIT - Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije predstavila je krajem prošlog tjedna novi pilot projekt izrade 3D turističkih karata, kroz koje se mapira područje Splitsko-dalmatinske županije. Župan Blaženko Boban tom prilikom je istaknuo su i takvi projekti jedan u nizu čimbenika u pripremi turističke sezone, za koju se nada da će biti uspješna.

- Smatram kako su uvođenje eura i pristup Schengenu znatno olakšali dolazak i boravak turista u Hrvatskoj. Iz svih europskih destinacija ljudi mogu doći ovdje, u srce ljepote Europe bez zaustavljanja. Ovaj alat koji je danas predstavljen turistima će biti jasan pokazatelj što sve mogu vidjeti na našem području - rekao je župan Blaženko Boban.

Foto: Screenshot

Digitalna tehnologija ovim se projektom stavlja u službu cjelovitoga turizma i prikazivanja skrivenih ljepota koje do sada nisu pokazane. Direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović rekla je kako se na ovom projektu radi već 6 mjeseci.

- Pojednostavili smo vizuale i pokazali ono što je najatraktivnije. Razvijena je jedna posebna tehnologija te smo započeli proces stvaranja interaktivne trodimenzionalne vizualizacije Dalmacije - navodi Vladović.

Foto: Screenshot

Autor projekta je Darko Puharić, koji ističe kako ih je u ovom projektu vodio entuzijazam.

- Na jedan moderan način prikazat ćemo sve te ljepote. Koristili smo 6 različitih programa za vizualizaciju i izradu modela. Sve ovo je autorski rad, krenuli smo od nule, a Županija će imati autorska prava na svaki prikaz i svaki pogled - naglasio je Puharić.

Krajnji proizvod bit će videokartografija, fotografije za izrade postere i print karti i za web sučelja. U 3D prikazu će se moći pristupiti svakom kutku županije, a ovo je bazna platforma za primjenu na raznim drugim sučeljima.

D.G.