Predstavljen dokumentarni film „Grue– očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“

UMAG - Grad Umag i Muzej grada Umaga, od studenog 2020. godine provode projekt „Grue– očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“, s ciljem promicanja kulturne baštine umaškog kraja i trajne zaštite, očuvanja i promocije umijeća izrade grua. U okviru projekta snimljen je i dokumentarni film “Grue - Tradicionalne drvene dizalice za barke”, koji je umaška publika imala prilike vidjeti prije 2 dana.

Usmjerenost projekta je na grue, drvene dizalice za barke kao prepoznatljivog i jedinstvenog simbola umaške ribarske pomorske tradicije. Tijekom projekta provodilo se niz aktivnosti u svrhu postizanja zadanih ciljeva. Tako je pripremljen i ovaj dugometražni dokumentarni film kojim se promoviraju grue te prikazuje umijeće njihove gradnje. Izrađena je i tiskana publikacija “Grue – drvene dizalice za barke” u obliku popularizirane stručne studije koja opisuje povijesni nastanak i značaj grua za naše ribarstveno područje. Svim aktivnostima projekta se promovira, valorizira i čuva znanje i umijeće gradnje grua te se specifično znanje prenosi na buduće generacije.

Organizirane su i razne edukativne aktivnosti za širu javnost, djecu i mlade. Edukacijama i vođenim vodstvima na lokacije grua obuhvaćeno je gotovo 500 sudionika. Izrađena je i suvremena VR aplikacija za virtualnu šetnju molovima s dizalicama za barke u Bašaniji. Time se, pomoću tableta i VR naočala, simulira proširena stvarnost grua i sami lokaliteti na kojima se one nalaze. Nabavljena tehnološka oprema novi je sadržaj Muzeja Grada Umaga te će biti dostupna svim njegovim posjetiteljima.

Osim svega navedenog, organizirane su i druge promotivne aktivnosti putem raznih promotivnih materijala kojima se tradicija duboko ukorijenjena u zajednici oživljava i čuva za buduće generacije. Projektom su stvoreni trajni i vrijedni dokumenti naše jedinstvene umaške etnološke baštine koju smo približili građanima i posjetiteljima Umaga.

Ukupna je vrijednost projekta „Grue – očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“ 452.502,50 kuna, a udio javne potpore 446.220,00 kn u okviru Podmjere 2.3.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/pomorske tradicije i baštine ribarstvenog područja FLAG-a u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020. Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Savudrijske grue u dokumentarnom filmu
U kazalištnoj dvorani Antonio Coslovich u Umagu 29. studenog u 18 sati bit će prikazan dokumentarni film “Grue - Tradicionalne drvene dizalice za barke. - Pozivamo vas na premijeru dokumentarnog filma o gruama - još jednoj kockici bogatog mozaika lokalne kulturno-povijesne baštine - poručuju…