Predsjednik Zoran Milanović u Brodosplitu: Dojmovi su dobri zato što brodogradilište radi

SPLIT – Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u pratnji suradnika posjetio je danas Brodograđevnu industriju Split.

Predsjednika su dočekali Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita i Tomislav Čorak, član uprave, a pridružili su se i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli. Šetnjom kroz pogone predsjednika su upoznali trenutnim poslovima i projektima koji su u tijeku, a posebno nastavkom izgradnje obalno ophodnih brodova, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

– Dojmovi su dobri zato što brodogradilište radi. Prošlo je kroz restrukturiranje, tu je država imala određenu ulogu i to je završilo prije dosta godina. Počeli su raditi i profitni su. Drago mi je da je u dijelu tog programa i nešto što je na natječaju naručila hrvatska Vlada od njih, a to su brodovi za obalnu stražu od kojih je jedan već isplovio, to je „Omiš“. Dva se trenutno grade, tako da bi jedan trebao biti gotov krajem 2021. godine, drugi nakon toga i onda još dva svakih šest mjeseci – rekao je predsjednik Zoran Milanović izrazivši zadovoljstvo što je to posao koji je zaključen 2015. godine.

– Bio sam tu na polaganju kobilice za prvi brod, za „Omiš“, koji sada plovi. Tako da ipak imamo neki kontinuitet kao država, kao vlast i kao vlada, a možda bude prostora i za međunarodna tržišta – poručio je Zoran Milanović.

Foto: Brodosplit

Prije dvije godine isporučenim prototipom obalnog ophodnog broda ‘Omiš’ predsjednik je nedavno bio u službenom posjeti Crnoj Gori. Svojom je tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama znatno unaprijedio sposobnosti Obalne straže, te je redovit u akcijama traganja i spašavanja.

– Postoji čitav niz država koje imaju potrebe za ovakvim proizvodima i koje imaju potrebu za nabavku ovakvih brodova. Prostor postoji, to su jako kvalitetni proizvodi i povoljniji su od nekih koje su neke države na Mediteranu kupovale na sjeveru Europe – istaknuo je predsjednik.

– Zahvaljujem predsjedniku Republike Hrvatske što podržava hrvatsku industriju i što je promovira u inozemstvu. Brod je najkompleksniji proizvod kojega Hrvatska industrija može proizvesti. Brodovi koje radimo za izvoz sadrže 70 posto domaće komponente. A od uistinu povoljne cijene po kojoj gradimo ove brodove za obalnu stražu 45% iznosa se vraća odmah ili u kratkom roku u državni proračun.

Foto: Brodosplit

Uz zahvalu predsjedniku na podršci, zahvaljujemo i Vladi republike Hrvatske koja je i u ovoj COVID krizi našla načina za nastavak financiranja izgradnje ova preostala 4 OOB-a. To nam je vrlo važno jer na njima trenutno radi preko 400 radnika – rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

U obilasku proizvodnih pogona, osobito ga se dojmio obilazak polarnog kruzera ‘Ultramarine’, koji je dugačak 128 metara i moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade. Brod se nalazi u fazi završnog opremanja, a ugovor je potpisan s tvrtkom Quark Expeditions iz Seattlea u SAD-u, u sastavu Travelopia grupacije.

– Ova firma je već do sada premašila očekivanja koja su bila pesimistična, pa čak i zlobna. Drago mi  da ovo opstaje. Neće nažalost svi, ali imamo nekoliko brodogradilišta u Hrvatskoj. Ovdje danas radi nešto manje ljudi nego prije deset godina, ali svi rade. Ovo je sada bolje organizirani proizvodni proces – odgovorio je predsjednik Milanović na upit da komentira sumnje koje su postojale kada je tvrtka DIV preuzimala škver.

I.B.